Kasper Bjørke – Fool
Door op 25 juni 2012

Artiest: Kasper Bjørke
Album_title: Fool
Genre: electro, techno, pop, alternative electronic
Release_date: 04/02/2012
Label: HFN
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3075733
Fool Kasper Bjørke
3.5
3.5

Kasper Bjørke scoorde tussen 2001 en 2006, als lid van Filur, al enkele dancehits. Niet alleen in het eigen Denemarken was Filur populair, ook vanuit Japan, de VS en met name Italië was er belangstelling. De leden van Filur zijn al enige tijd ook los van elkaar actief. Tomas Barford roerde zich met de leuke band WhoMadeWho en Kasper Bjørke bracht eerder dit jaar het album Fool uit.

Fool bestaat uit twee delen, alsof het om een elpee gaat: de Hungry Side (de A-kant) en de Foolish Side (de B-kant). Op de Hungry Side laat Bjørke zich vocaal bijstaan door Jacob Bellens. De vier vocale, poppy electrotracks zijn catchy maar ook enigszins onderkoeld. Een tikje nerdy ook. Wat dat betreft wijkt Bjørke niet zo gek veel af van Erlend Øye, die na zijn doorbraak met Kings of Convenience, opviel met leuke, gevatte maar ook wat ‘lullige’ elektropop. De stevige beat en de synthesizerklanken van de jaren tachtig maken van Lose Yourself To Jenny een leuke track. Verder valt vooral Sunrise op, een wat melancholieke newwavetrack met pakkend refrein, die ook uit 1983 had kunnen stammen.

Overture dient als toonzetter voor het tweede deel van de plaat: de Foolish Side. De titel is wat misleidend want de sfeer op deze ‘B-kant’ is redelijk serieus. Bjørke schuwt het experiment niet en neemt hier ook ruim de tijd voor. In D.O.A.H. gooit hij gitaarlijnen en zware akkoorden in een elektrosetting. Het eindresultaat is verrassend prettig al kun je je afvragen of de track met ruim minuten niet wat ruim bemeten is.

De oldskoolexercitie All I Hear Is Drums is wat mager, al is deze instrumentale hutspot van hiphop, techno en acid van lang geleden een feest van herkenning. Om het retrogevoel verder aan te wakkeren draven Bjørkes landgenoten Laidback – dertig jaar geleden succesvol – op in Bohemian Soul. Deze smaakvolle, vlakke housetrack met zijn zoemende bassen en fijne percussie borduurt wat voort op het werk van Underworld uit het midden van de jaren negentig. Interessante track, al is tien minuten hier ook wat lang. Ubiquitous met zijn vette beats, zijn monotonie, zijn postpunkgitaarlijnen en dikke basbreak is weer een ander – maar net zo interessant – verhaal.

Kasper Bjørke stijgt nergens tot grote hoogten op Fool maar door het ijs zakken doet hij evenmin. Met zijn ervaring en instrumentarium is hij in staat om vrij gemakkelijk met een prima en interessante elektroplaat te komen. Dat is dan ook precies wat hij doet met Fool.

Tracklisting Fool:

  1. Hummingbirds (With Jacob Bellens)
  2. Lose Yourself To Jenny (With Jacob Bellens)
  3. Deep Is The Breath (With Jacob Bellens & Emma Acs)
  4. Sunrise (With Jacob Bellens)
  5. Overture
  6. D.O.A.H.
  7. All I Hear Is Drums
  8. Bohemian Soul (With Laid Back)
  9. Ubiquitous
  10. US Escape

Written in Music Nieuwsbrief