John T. Gast – Excerpts
Door op 23 februari 2015

Band: John T. Gast
Album_title: Excerpts
Genre: Electronica, Dub, Techno, Experimenteel
Release_date: 02/23/2015
Label: Planet Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3387659
Excerpts John T. Gast
4
4

John T. Gast is (nog) geen al te grote bekende in de muziekwereld. De Brit bracht al wel enkele EP’s uit en werkte in een eerder stadium onder meer samen met het Londense duo Hype Williams (bestaande uit Inga Copeland en Dean Blunt) voor hun plaat Black Is Beautiful en met Dean Blunt’s album The Redeemer. Met Excerpts heeft hij dan eindelijk zijn eerste eigen album uit.

Gast opent zijn album met een rustige, maar pessismistisch klinkende track, genaamd Shani-Ites, wat wellicht refereert naar Aba Shanti-I, in 1993 nog uitverkozen tot beste DJ van de wereld door DJ Magazine. Infection en later ook Ceremony hebben een bepaalde mate van dub, maar ook enorme melancholie in zich. Als luisteraar kun je, je tijdens het luisteren van deze nummers als het ware compleet van de buitenwereld afsluiten.

Het nummer Congress, wellicht de populairste track van het album, daarentegen klinkt meer als techhouse en zou het goed kunnen doen in de technoclubs. al duurt het wel even voordat dit nummer op gang komt. Ook Claim Your Libs haalt een vergelijkbaar niveau, wat ondanks  een bepaald slow-motion karakter een stuk optimistischer klinkt dan de rest. Opvallend zijn ook de stiltes die vallen na enkele nummers. Alsof Gast wil dat de luisteraar het voorgaande nummer nog even goed in zich op kan nemen, voordat het volgende nummer start.

Toch doen ook de nog meer donkere, grauwere nummers het erg goed. Green, Sedna en Torch klinken op een bepaalde manier erg benauwd, alsof je ergens opgesloten zit en niet meer kunt ontsnappen. Het komt duister over, haast onheilspellend, muziek die goed zou passen bij een film met een dramatisch einde, waarbij met name White Noise/Dys, maar ook White Noise (Reprise) uit het oog springen. Het klinkt alsof het einde van de wereld nabij is, wat niet wil zeggen dat het geen prachtige muziek is. Integendeel zelfs. Prachtig debuut van deze eigenzinnige Engelsman!

Tracklisting Excerpts:

 1. Shanti-ites
 2. Infection
 3. Congress
 4. £
 5. Ceremony
 6. Green
 7. White Noise / Dys
 8. Claim Your Libs
 9. Sedna
 10. White Noise (Reprise)
 11. Torch