John Ellis – Evolution, Seeds & Streams
Door op 17 maart 2017

Artiest: John Ellis
Album_title: Evolution, Seeds & Streams
Genre: Jazz
Release_date: 01/05/2017
Label: Gondwana Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3609362
Evolution, Seeds & Streams John Ellis
4
4

Met Evolution, Seeds & Streams laat John Ellis, naast zijn werk voor het geweldige The Breath, horen zoveel meer te zijn dan een geweldige toetsenman.

De muziekscene van Manchester heeft de afgelopen jaren zoveel muzikaal talent voorgebracht dat je er soms verbluft van raakt. Zowel vanuit de alternative als de jazz. John Ellis is natuurlijk vooral bekend als de eerste toetsenman van Cinematic Orchestra, het legendarische collectief rondom de eigenzinnige Jason Swinscoe. Ellis was niet alleen de eerste muzikant die tot de (live)band toetrad maar ook de eerste die na een flink aantal jaren, mede door de lange pauzes tussen albums en optredens, de band verliet. Hij liet met zijn geweldige spel een nadrukkelijke stempel op albums als Everyday en The Man With The Movie Camera achter. Na zijn vertrek speelde hij mee op albums van artiesten zo uiteenlopend als Lily Allen, Tom Jones, Corinne Bailey Rae en John Squire (Stone Roses). Vorig jaar sloot hij zich aan bij The Breath die naast Cinematic Orchestra drummer Luke Flowers en gitarist Stuart McCallum ook de geweldige Ierse zangeres Rioghnach Connolly in de gelederen heeft en met hun debuut Carry Your Kin een grootse indruk achterliet.

Dat Ellis ook op eigen kracht prachtige muziek maakt bewijst het weer met het nu net uitgebrachte album Evolution, Seeds & Streams. Nogal anders als de muziek die hij maakt met zijn trio en zijn 12-koppige big band werd de muziek voor zijn nieuwe album geschreven als een collaboratie tussen Ellis en visual artist Antony Barkworth-Knight en werd live opgevoerd als onderdeel van Irwin Mitchell expositie ‘mjf originals’ tijdens het Manchester Jazz festival in 2015. Het bleek een doorslaand succes en Ellis dook met dezelfde grote groep muzikanten (naast Ellis (toetsen) zijn dat Helena Jane Summerfield (klarinet, tenorsax en fluit), Sam Healey (altsax), Ellie Smith (trombone), Jali Nyonkoling Kuyateh en John Haycock (kora), Jessica MacDonald (cello), Pete Turner (bas en synthesizer), Rick Weedon (percussie), Jason Singh (vocal sculpture en beatbox)) de studio in om de muziek ook op plaat vast te leggen.

Het is een album vol prachtig gelaagde, rijke composities geworden die het componeertalent van Ellis fraai blootleggen. De arrangementen zijn rijk in sfeer en verrassen door gebruik van echte instrumenten in de mix met warmbloedig klinkende electronica. De grote band geeft Ellis de kans om juist in op en uitbouw van de composities stevig uit te pakken en dan weer blazers, dan weer piano of kora prominent op de voorgrond te trekken. Juist het gebruik van de kora geeft de composities iets werelds mee waardoor de sfeer van sommige composities een volledig andere kant op kantelt. De fraaie diversiteit in composities en instrumentatie staat een coherent klinkend album echter niet in de weg.

Evolution, Seeds & Streams laat veel nieuwe kanten van Ellis als muzikant, componist en arrangeur horen. Nooit een man van veel van hetzelfde geweest laat hij op het nieuwe album muziek horen die van (spiritual) jazz vol klassieke verwijzingen naar ambient en eigentijds doorschuift. De muziek is, zoals we van Ellis al uit zijn CO dagen gewend zijn filmisch, emotievol, uitdagend en zeer de moeite waard!

Tracklisting Evolution, Seeds & Streams:

  1. Flight
  2. Interlude One
  3. Unidentical Twins
  4. Interlude Two
  5. The Ladder
  6. Poemander
  7. A Bigger Cave
  8. Arrival