John Carpenter – Lost Themes
Door op 05 maart 2015

Artiest: John Carpenter
Album_title: Lost Themes
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 02/27/2015
Label: Sacred Bones
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3386542
Lost Themes John Carpenter
3
3

John Carpenter staat natuurlijk vooral bekend als de iconische regisseur van horrorfilms zoals Halloween en The Thing. Veel van deze films – waaronder Halloween – voorziet hij van een zelf gecomponeerde soundtrack. Al zou je het Halloween-muziekje natuurlijk ook kunnen kennen uit de spannende achtervolgingsscènes van Bassie en Adriaan. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, natuurlijk.

Lost Themes is een misleidende titel voor dit album, aangezien het doet vermoeden dat het hier gaat om bonustracks en ongebruikte filmscores. Niets is minder waar, want het gaat hier om nieuwe composities. Deze zijn absoluut niet geschreven als filmsoundtrack, al klinkt het wel zo. Alle gebruikelijke elementen zijn weer aanwezig: dik aangezette synthesizers, beangstigende fluisterstemmetjes, drumcomputers en gitaar. In sommige gevallen hebben de tracks een grotere rockinvloed, zodat het album iets meer pit heeft dan gebruikelijk bij zijn soundtracks.

Het album klinkt echter precies hoe je zou verwachten van Carpenter en dat is gelijk het grootste probleem. Al vanaf de jaren 70 componeert hij dit soort muziek voor zijn films. Dit is zeer effectief, want het draagt bij aan die typische Carpenter sfeer. De losstaande composities werken hier minder goed, omdat het vertrouwde geluid op zichzelf staand  niet uitdagend genoeg is en het zodoende aan spanning ontbreekt. De uitwerking is natuurlijk perfect en uit duizenden herkenbaar, maar toegevoegde waarde is er nauwelijks. Lost Themes is overbodig, omdat je nog steeds liever de Halloween soundtrack uit de kast zal trekken. De diehard fan heeft hier geen boodschap aan en is gewoon blij dat er nieuwe muziek is van zijn favoriete filmcomponist.

Tracklisting Lost Themes:

  1. Vortex
  2. Obsidian
  3. Fallen
  4. Domain
  5. Mystery
  6. Abyss
  7. Wraith
  8. Purgatory
  9. Night