Jeanne Added – Be Sensational
Door op 05 augustus 2015

Artiest: Jeanne Added
Album_title: Be Sensational
Genre: Electronic, Rock, Alternative
Release_date: 06/05/2015
Label: Naive
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3422103
Be Sensational Jeanne Added
3
3

Het muzikale pad van de Franse multi-instrumentalist en singer-songwriter Jeanne Added is op zijn minst gewaagd te noemen. Afgestuurd aan het conservatorium in cello en klassieke vocalen, voelt ze zich meer thuis bij improvisatie en jazztrio’s. Meer  bekendheid kreeg ze door samen te spelen (op elektrische bas en vocalen) met het electrofolkduo The Dø. Maar Jeanne wilde nog meer haar eigen weg in slaan, dit soloalbum is het gevolg. Helemaal zelf doet ze het niet, met onder andere Dan Levy van The Dø die de productie verzorgd, maar ook meespeelt op dit album.

Be Senational is wederom een muzikaal gewaagde stap in haar onvoorspelbare carrière. Op het album ontpopt ze zich tot duistere industrial/synthpop prinses, waar schurende synths en harde beats je om de oren vliegen. War is Coming schiet uit de startblokken: “War is coming and we’re stuck here. Here with the many pains. With the little tears” , zingt ze. Vergezeld van overstuurde synths en harde beats kun je niet anders dan haar geloven; de oorlog is begonnen!

Onder de noemer “wie niet horen wil moet maar voelen”  houdt ze het simpel, waarbij zinnen nooit langer zijn dan vijf woorden.  Soms werkt dit, wanneer haar koude zang en intense muziek goed samenvallen. Helaas is dit vaak niet het geval, waardoor haar teksten eerder kinderlijk simplistisch overkomen en overtuigingskracht missen. Geheel in lijn met afstandelijke industrial komen haar vocalen vaak koud en afstandelijk over, iets wat haar grotendeels niet goed afgaat.   De vocalen missen woede en een bijtende toon. Dit wordt helemaal duidelijk wanneer haar stem bij een aantal ballads duidelijk ontroert en direct bij de strot grijpt. “All the speeches you make in your head. All the worries that you never said…rotten  fireworks kept inside waiting for a light”, is de veelzeggende metafoor in Look at Them, een nummer over opgekropte emoties en gemiste kansen. Het zijn deze oprechte, prachtig gezongen ballads die beter bij haar zangkwaliteiten passen. Haar uitstapjes naar synthpop zijn dan wel gewaagd, maar zorgen voor een album dat leeg aanvoelt. De luisteraar blijft dan ook met het gevoel achter dat er meer in had gezeten voor Jeanne Added haar eerste soloalbum en dat is jammer…

Tracklisting Be Sensational:

1. A War Is Coming
2. It
3. Look At Them
4. Miss It All
5. Be Sensational
6. Lydia
7. Back To Summer
8. Night Shame Pride
9. Ready
10. Suddenly