Hess Is More – 80 Years
Door op 13 december 2017

Band: Hess is More
Album_title: 80 Years
Genre: Electronic
Release_date: 12/01/2017
Label: Edition Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3741776
80 Years Hess is More
4
4

80 Years, het alweer zevende album van Hess is More, het project van de Deense drummer Mikkel Hess, komt uit via Edition Records, het label dat we vooral kennen van hun uitstekende jazzreleases. Het is een welkome aanvulling.

De muziek die Mikkel Hess maakt ligt in de electronic maar zijn muzikale invalshoeken gaan veel verder. Al albums lang zoekt hij via die electronic basis zoveel mogelijk genrekoppelingen. Met medewerking van East Coast Inspirational Singers, jazz legend Tom Harrel, Matt Parker, David Mason, Rune Olesen, Nikolaj Hess, Rasmus Bille Bahncke, Andrew Raposo heeft Hess op 80 Years weer fijn de grenzen opgezocht en schuift zijn electronic net zo hard naar jazz en folk.

80 Years is daarmee weer een lekker onvoorspelbaar Hess is More-album. Het in 3 stukken opgeknipte titelnummer is een heerlijke funky aangelegenheid die eerst met een vreemd orgeltje aan die klapperende funktracks van Gabriel doet denken en dan met East Coast Inspirational Singers in deel II dan weer de andere kant op stuitert. En het bijna verstilde, alleen op percussie en trompet gedreven deel III is dan weer geheel anders. Heerlijke track waarin, hoe verschillend in muzikaal idee ook, de delen naadloos op elkaar aansluiten.

Mooi ook hoe Hess met een track als Chopin, waarin de refererende naam in het geheel niet naar de klassiek componist leidt, de spanning weet vast te houden met zang en mooie opgetrokken sferen. Recollection of 80 Years lijkt met het pure trompetspel een ware ode aan de jazz. Het blijkt de opmaat naar alweer zo’n in stukken opgeknipte lange compositie. It’s Backwards No Matter What I Do is zelfs in 4 delen opgeknipt en verschuift van een Kraftwerk-achtig intro naar een funky beat met zang waar in het tweede en derde deel er rijkelijk met solo’s van saxofonist/fluitist Matt Parker en warme koorzang via de synths naar een climax gestuurd wordt. Heerlijk over die lekker pulserende beat heen. Sluitstuk You May is dan weer een door Hess zelf gezongen ballad.

80 Years is een rijk geschakeerd album dat met veel funk, sfeer en elektronica een geheel eigen wereld opentrekt. De wereld van Hess is More is immer verrassend en dat is op dit nieuwe album niet anders. Misschien zelfs wel Hess’ beste tot nu toe maar dat hoor je bij Hess is More altijd na een paar weken draaien pas echt goed.

Tracklisting 80 Years:

  1. 80 Years, Part I
  2. 80 Years, Part II
  3. 80 Years, Part III
  4. Chopin
  5. Recollection of 80 Years
  6. It’s Backwards No Matter What I Do, Part I
  7. It’s Backwards No Matter What I Do, Part II
  8. It’s Backwards No Matter What I Do, Part III
  9. It’s Backwards No Matter What I Do, Part IV
  10. You May