Graham Van Pelt – Time Travel
Door op 29 december 2018

Artiest: Graham Van Pelt
Album_title: Time Travel
Genre: Electronic
Release_date: 10/19/2018
Label: Arbutus
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3830500
Time Travel Graham Van Pelt
3.5
3.5

Graham Van Pelt is geen Nederlander, al zou het met zo’n naam best mogelijk kunnen zijn. Deze Canadees uit Montreal heeft de nodige ervaring opgebouwd in de van oorsprong indie rockband Miracle Fortress. Deze psychedelische band heeft de oorsprong in het jaren 60 geluid, al klinkt op hun tweede album Was I the Wave al duidelijk meer dansinvloeden door. Dit vormt ook de basis voor het solo project Time Travel. Beschouw het als een geschiedenisles in de dansmuziek. Laat dat het uitgangspunt zijn van deze plaat.

New Friends begint aarzelend en rustig, maar al snel wordt het tempo opgevoerd. Prima mellow zang die bij het ambient sfeertje past. En zo belanden we met de tijdmachine in de een of andere after party in een club in Londen halverwege de jaren 90. Iedereen is aardig, door de nodige drugs een gemaakte wereld vol met nieuwe eendagsvrienden. Al floating in space vallen we binnen in een ander feestje, waar de tribal percussion uitnodigt tot dansen. Door de donkere baselines weet je dat je weer een kleine stap verder terug bent gegaan in Release Yourself. Meer variatie in de zang, welke nog wat eighties vibes in zich mee draagt. Het zeer ritmische Saving Grace heeft dezelfde werking als Reggae, minder opgefokt en de bas houdt je hier staande, bijna stonede muziek, met iets van een wekker tegen het einde. De stap naar dub is dan gemakkelijk gemaakt, en volgt ook in Out Of This World. De keyboardklanken en tevens zang lijken ook beinvloed te zijn door de synthpop uit de jaren 80. Mooi hoe die robotgeluiden het als de Cylons uit Battlestar Galactica proberen te domineren.

Vanishing Point voegt weinig toe, maar stuitert wel lekker om je heen. Gelukkig krijgt de bas hier hulp van lekkere weirde geluidjes, en een drum die als een op hol geslagen antieke typemachine er doorheen ratelt. Meer variatie in het titelnummer Time Travel, al blijft het wel een mix tussen zang die gericht is op de New Wave met beats van tien jaar later. De warmte in de donkere stem sluit zich wel aan, en is minder kil dan wat veel acts uit het Koude Oorlog tijdperk produceren. Graham Van Pelt heeft natuurlijk de nodige ervaring opgedaan in Miracle Fortress, en die veelzijdigheid hoor je vooral in de zang terug. Een stuk minder klinisch dan veel hedendaagse elektronica acts. One Thing gaat meer down to earth, gevoeliger door de begeleidende keyboard, die hier een ondergeschikte rol in het geheel heeft in de sterk gezongen track. Zo klonken de op meer inhoud gerichte postpunkbandjes jaren geleden ook. Absoluut het hoogtepunt van dit album, zeker door de mooie gevarieerde loop naar het einde toe. Heb je hierna nog een Mountainside nodig? Toch wel, het is met de rustige sfeer wel degelijk een afsluiter, het ultieme eindpunt.

Time Travel geeft vooral inzicht in de dance uit de jaren 90, gecombineerd met de synthesizer sound uit de periode die hieraan vooraf ging. Verwacht je uitstapjes richting disco en harde funk, dan word je teleurgesteld. De naam is niet helemaal juist gekozen. Nu spring je niet de hele tijd heen en weer, maar is er genoeg tegenwicht.

Tracklisting Time Travel:

  1. New Friends
  2. Release Yourself
  3. Saving Grace
  4. Out of This World [Minimal Dub]
  5. Vanishing Point
  6. Time Travel
  7. One Thing
  8. Mountainside