Floating Points – Reflections – Mojave Desert
Door op 29 juni 2017

Band: Floating Points
Album_title: Reflections - Mojave Desert
Genre: Electronic
Release_date: 06/30/2017
Label: Pluto Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3683371
Reflections - Mojave Desert Floating Points
4
4

Hoewel de groep ooit startte als een soloproject van muzikant / neurowetenschapper Sam Shepard, is Floating Points de laatste jaren een hechte liveband geworden. Na het verschijnen van het veelgeprezen Elaenia (2015) en de Kuiper EP groeide Floating Points uit tot een groot succes. Nu brengt de groep rond Shepard opvolger Reflections – Mojave Desert uit, een filmische soundtrack die mogelijkerwijs een doorstart voor de band inhoudt.

Het nieuwe album kwam er tussen het touren door. De groep hield halt in het welbekende Joshua Tree National Park en begon daar al improviserend te werken aan nieuw werk.

In zekere zin was het moment vooral daar om even terug te blikken op het onvoorziene, eclatante succes van Elaenia, het album dat hen de wereld rond stuurde. Al gauw kwam er het idee om de sessies te gaan documenteren, te capteren in geluid én beeld. Want Floating Points maakte eerder al veelvuldig gebruik van bijzonder beeldmateriaal en zet hard in op de combinatie tussen geluid en beeld.

Joshua Tree National Park is een inspiratierijke omgeving vol met stenen, bergen en zelfs coyotes. Dit leverde hen een handvol nieuwe songs op die hier op dit album verzameld worden.

Wat telefoontjes naar bevriende filmmakers later kon de groep eindelijk beginnen aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Een fijn idee overigens, om bij de gedachte aan een nieuw album je te laten inspireren door het moment, door de omgeving in je op te nemen. En vooral door op spannende wijze te laten zien dat je als groep steevast nieuw terrein (naast jazz ook uiterst sfeervolle ambient en post-rock) opzoekt.

Het woestijnachtig gebergte levert prachtige beelden op. Diezelfde natuur zit mee in de naar ambient en post-rock neigende muziek vervat gezien de groep overal rond zich microfoons plaatste om de natuurlijke omgevingsgeluiden mee op te nemen in de sound van dit album. De kosmische jazzsound van voorganger Elaenia wordt op dit Reflections – Mojave Desert aanzienlijk gestretcht. Dat hoor je onder meer aan de lange, traag maar trefzeker opbouwende composities die als een rijk geheel in elkaar vloeien. Al kan de groep het ook best strak en beknopt houden zoals tijdens Kites en Lucerne Valley.

Qua bezetting hield Shepard het beknopt. Less is dus more, en dat hoor je volop op dit nieuwe album van Floating Points. Het album klopt af op een half uurtje (dat is zonder de uit de kluiten gewassen bonus gerekend), wat op zich kort is. Daar staat tegenover dat de groep naast Air zowaar Pink Floyds’ Live At Pompeii echoot (check maar hun Silurian Blue bijvoorbeeld).

Reflections – Mojave Desert is een beetje de eigenste Desert Session van Floating Points. De ideale soundtrack om heerlijk bij weg te dromen.

Tracklisting Reflections – Mojave Desert:

  1. Mojave Desert
  2. Silurian Blue
  3. Kites
  4. Kelso Dunes
  5. Lucerne Valley
  6. Reflections – Mojave Desert (Continuous Mix)