Faithless – 2.0
Door op 29 oktober 2015

Band: Faithless
Album_title: 2.0
Label: Sony Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3442715
2.0 Faithless
4
4

Een best of van Faithless. Ja, die was er natuurlijk allang. Toch is deze uitgave ronduit interessant te noemen. Wat 2.0 dan zo aantrekkelijk maakt? Dat is de tweede geluidsdrager die in de verpakking is te vinden. Met een derrtiental remixen van de hits en een nieuwe, aardige track (I Was There) van een van de populairste en succesvolste danceformaties van de laatste twintig jaar. De . in 20 is een geslaagd grapje.

Op de reguliere verzamelaar uiteraard de enorme hits van de Britse band, waaronder God Is A DJ, Tarantula, We Come 1, Salva Mea en het onovertroffen Insomnia. Aangevuld met wat minder hoge hitnoteringen, maar nog altijd onweerstaanbare tracks van Rollo Armstrong, Sister Bliss en Maxi Jazz. Het supertrio.

Mooi moment om even bij stil te staan uiteraard, die twintig jaar Faithless. De band die even stopte voor een adempauze, maar intussen de boel weer aardig op stelten weet te zetten, in zowel de grote zalen wereldwijd, als de festivalweides, zoals afgelopen zomer in het Belgische Werchter.

Maar die remixen dus, want die maken deze uitgave zo deksels interessant. Omdat je de liefde van de remixers proeft voor de muziek van hun muzikale helden. De band is op zoek gegaan naar collega’s die ze zelf bewonderen en die in het verleden hebben laten blijken Faithless als een grote inspiratiebron te zien.

Zo zijn landgenoten Tiësto en Armin van Buuren van de partij. Over God Is A DJ wordt door Brabander Tijs Michiel Verwest een trancesausje gegooid dat we wel hadden verwacht van zijn alter ego Tiësto. Landgenoot Armin van Buuren kookt via hetzelfde recept en zo wordt ook We Come 1 in een goedzittend trancejasje gegoten. Lekker strak.

Ook prettig is de – dat ligt bovendien voor de hand – drum ‘n’ bassversie van Muhammed Ali door drum ‘n’ bassproducer High Contrast uit Cardiff, die zijn sporen ook wel heeft verdiend de afgelopen jaren in de dancewereld.

Andere grote namen op 2.0 zijn onder meer Avicii, die Insomnia kreeg toebedeeld en daar zowel een reguliere als een extended remix van maakte, Eric Prydz (Not Going Home) en Booka Shade (Tarantula). Achter de titel van elke remix staat 2.0, waarmee die . opnieuw terugkeert, als een soort running gag.

Nu de band weer aan het toeren is en de sfeer ouderwets goed is, lijkt 2016 een uitstekend jaar voor Faithless om weer aan nieuw plaatwerk te beginnen, daar het laatste, en zeker niet onverdienstelijke  studioalbum The Dance alweer vijf jaar oud is. IJzer smeden als het heet is en Faithless ís nog altijd heet. Gloeiend heet zelfs.

Tracklisting 2.0:

 1. Insomnia 2.0 (Avicii  Extended Remix)
 2. We Come 1 2.0 (Armin Van Buuren Remix)
 3. God Is A DJ 2.0 (Tiësto Remix)
 4. Muhammad Ali 2.0 (High Contrast Remix)
 5. Salva Mea 2.0 (Above & Beyond Remix)
 6. Not Going Home 2.0 (Eric Prydz Remix)
 7. Music Matters 2.0 (Axwell Remix)
 8. I Was There
 9. Miss U Less, See You More 2.0 (Purple Disco Machine Remix)
 10. Tarantula 2.0 (Booka Shade Remix)
 11. Bombs 2.0 (Claptone Remix)
 12. Drifting Away 2.0 (Autograf Remix)
 13. Don’t Leave 2.0 (Until The Ribbon Breaks Remix)
 14. Insomnia 2.0 (Avicii Remix [Radio Edit])

Disc 2

 1. Insomnia
 2. Mass Destruction
 3. God Is a DJ
 4. Don’t Leave
 5. Muhammad Ali
 6. We Come 1
 7. Reverence
 8. Salva Mea
 9. One Step Too Far
 10. Bring My Family Back
 11. Tarantula
 12. Bombs
 13. Feelin’ Good
 14. Not Going Home