Electric Youth – Innerworld
Door op 30 april 2015

Band: Electric Youth
Album_title: Innerworld
Release_date: 09/30/2014
Label: Secretly Canadian
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3342927
Innerworld Electric Youth
4
4

Er zijn albums die slechts op een hoog volume goed tot hun recht komen. Innerworld van Electric Youth is daar een goed voorbeeld van. Om het wat hese, onschuldige en bovendien wulpse stemgeluid van Bronwyn Griffin zo prettig mogelijk te laten versmelten met de synthesizers en drumcomputers van Austin Garrack is dat de remedie.

Het synthesizerduo uit Toronto moet het vooral van de melodieën en beats van Garrack hebben, die uit zijn instrumentarium een geluid weet te halen dat nauw verwant is aan dat van Anthony Gonzalez’ M83. Filmisch, poppy, maar met een alternatief randje, waardoor ook de sticker met ‘indie’ erop kan worden geplakt. Gonzalez is bovendien gecharmeerd van wat naïef klinkende zangeressen, die net zo zwoel zingen als Griffin. Muzikaal gaan vergelijkingen dan toch wat mank, zeker het gezien het feit dat er bij Electric Youth bijvoorbeeld geen gitaar aan te pas komt.

Die mis je eigenlijk nauwelijks, zeker na meerdere draaibeurten. Dan merk je dat er toch wel heel veel potentiële hits staan op Innerworld. Dat alles sterk in elkaar zit. Het sterk aan Yazoo refererende Another Story bijvoorbeeld, waarmee goed te horen is dat, naast Electric Youth zelf, Vince Clarke (ook Depeche Mode en Erasure) de plaat heeft geproduceerd. Ook Peter Mayes (o.a. Empire Of The Sun) heeft additionele productiewerkzaamheden verricht.

De single A Real Hero heeft inmiddels in vijftien landen in de top tien gestaan. Breng Without You deze zomer uit en het duo heeft een nog veel grotere hit te pakken. Wat een vloervuller!

Griffin en Garrack, de man met de prachtige dreadlocks, zijn ook in staat een liedje klein te houden. If All She Has Is You is een gedragen synthpopsong met een refrein om smoorverliefd op te worden. Dat zijn Griffin en Garrack overigens op elkaar. Al sinds de lagere school zijn ze onafscheidelijk.

Ook toen Garrack zich nog vooral bezig hield met productiewerkzaamheden voor hiphopacts als Ghostface Killah, Redman en Foxy Brown, in de eerste jaren van dit nieuwe millennium.

In 2009 begonnen de twee pas serieus na te denken over een eigen plaat, hetgeen uiteindelijk geresulteerd heeft in Innerworld, dat onwillekeurig sterke herinneringen oproept aan de jaren 80. Als dat op zo’n smakelijke en overtuigende wijze gebeurt als op dit sprankelende debuut is het een kniesoor die je hoort klagen.

Tracklisting Innerworld:

 1. Before Life
 2. Runaway
 3. We Are The Youth
 4. Innocence
 5. Without You
 6. If All She Has Is You
 7. The Best Thing
 8. Tomorrow
 9. Another Story
 10. She’s Sleeping Interlude
 11. A Real Hero
 12. Outro