Een eigenzinnig Festival – 10de editie Punkt
Door op 21 augustus 2014

Een festival waar eigenzinnige optredens op een unieke wijze tot leven komen: Punkt. Oprichters Jan Bang and Erik Honoré, beide muzikant en producer, organiseerden dit evenement voor het eerst in Kristiansand in Noorwegen in 2005. Hun doel is muziek verder te ontwikkelen, nieuwe concepten te bedenken en mooie samenwerkingen tussen muzikanten tot stand te brengen.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door de kerngroep bestaande uit Jan Bang en Erik Honoré, gitarist Eivind Arset, trompettist / multinstrumentalist Arve Henriksen, trompettist Nils-Petter Molvær en vocaliste Sidsel Endresen. Deze Europese topmuzikanten met een geweldige staat van dienst zijn vaak overal in Europa live te zien en horen en werken regelmatig samen met een aantal Amerikaanse topmuzikanten. Deze kerngroep is voortdurend bij elkaars projecten en albums betrokken.

Punkt draait om muziek waarbij er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van elektronica in al haar facetten. Geavanceerde elektronische werkwijzen worden gecombineerd met live muziek om de grenzen tussen studio-opnames en live, vooraf gecomponeerde, en geïmproviseerde muziek te doen vervagen en waar mogelijk op te heffen. Dit resulteert in vloeiende overgangen en derhalve in een verschuiving in de waarneming en productie van muzikale werken.

In Nederland is deze vorm van muziek maken en beleven nog niet doorgedrongen, maar in Scandinavië is dat een ander verhaal. Originele acts, ieder met een compleet eigen stijl en genre, spelen live eigen werk, terwijl hun optredens live worden gesampled en ter plekke worden geremixt door uiteenlopende muzikale helden die hun persoonlijke stempel op het geheel drukken door bovendien soms ook gebruik te maken van akoestische instrumenten of zelfs hun eigen stem. Het publiek kan direct na het concert de geremixte, alternatieve variant beluisteren en in een aantal gevallen wordt er door weer andere muzikanten live een bijdrage geleverd aan die geremixte concertregistraties. Muziek is levend, direct en flexibel en Punkt is het ultieme bewijs hiervan.

Het festival kenmerkt zich door een intieme sfeer, waarbij de liefde voor grensverleggende muziek en een internationaal saamhorigheidsgevoel centraal staan. In de line-ups van vorige edities prijkten namen van toonaangevende muzikanten als David Sylvian, Brian Eno, Bugge Wesseltoft, Matthias Eick en John Paul Jones. Zij waren te gast als artiest maar in sommige gevallen ook uitgenodigd een bijdrage te leveren als ‘curator’ van het festival. Op deze manier wordt er aan de afzonderlijke edities dan ook steeds een eigen draai gegeven.

Dit jaar staat o.a. Laurie Anderson, de welbekende Amerikaanse experimentele performance-artieste en muzikante op het programma. Ook Noorwegen zelf wordt natuurlijk goed vertegenwoordigd, dit jaar bijvoorbeeld met Jana Winders, de artieste die bekend staat om haar muziekprojecten waarbij ze geluiden vanuit oceanen en gletsjers naar boven tovert met behulp van technologie en deze geluiden omzet in een mooi verhaal in de vorm van soundscapes. Verder geeft ook Arve Henriksen, trompettist, vocalist en multi-instrumentalist acte de présence. Hij zal remixes verzorgen en samen met Laurie Anderson op het podium verschijnen. Erik Honoré brengt zijn nieuwe opus ten gehore, Heliographs, met medewerking van de Nederlandse violist Jeffrey Bruinsma. Laatstgenoemde is een van de weinige Nederlandse musici die op een Noors label worden vertegenwoordigd.

Punkt geniet dit jaar een duidelijke inbreng van Nederland, op basis van de bestaande, nauwe samenwerking. Zo kan het publiek, dat vooral bestaat uit Noren maar ook opvallend veel internationale bezoekers kent, dit jaar o.a. gaan genieten van Zapp4, het strijkkwartet dat naast een optreden met Jan Bang, ook het seminar The art of an improvising string quartet zal verzorgen. De afzonderlijke kwartetleden krijgen ook de eer te remixen tijdens het festival. Written In Music-journalist Henning Bolte biedt samen met Jan Bang met het seminar Seducing the seducer – a conversational navaid to Bangsonics een kijkje in de werkwijzen van Jan Bang. En er staan meer seminars op het programma: Jana Winderen en Laurie Anderson leveren ook een interessante bijdrage.

Het Punkt Festival wordt gehouden van 4 t/m 6 september in een aantal verschillende locaties in Kristiansand, Noorwegen. Meer informatie over Punkt vind je hier (Written in Music) en hier (officiële website Punkt).