×

Recensie

Electronic

07 mei 2013

Deutsche Elektronische Musik: Lloyd Cole & Hans-Joachim Roedelius

Selected Studies vol. 1

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bureau B

Selected Studies vol. 1 Lloyd Cole & Hans Joachim Roedelius Electronic 3.5 Deutsche Elektronische Musik: Lloyd Cole & Hans-Joachim Roedelius – Selected Studies Vol. 1 Written in Music https://writteninmusic.com

In 2012 werden The Lost Tapes van de Keulse legende Can uitgebracht en deed het label Bureau B van zich spreken middels een aantal reissues van Duitse experimentele albums. Ook in dit jaar mogen we een flink aantal tributes, reissues en nieuwe albums vol Duitse elektronica begroeten. Middels de mini-serie Deutsche Elektronische Musik belicht Written in Music een aantal van deze releases. Deze keer: Lloyd Cole & Hans-Joachim Roedelius – Selected Studies Vol. 1 .

Strikt genomen betreft het hier natuurlijk Deutsch – Englische Musik, want Lloyd Coyle kwam ter wereld in Derbyshire. Dit Selected Studies, al enkele maanden geleden uitgebracht, draagt echter vooral het stempel van Cluster-boegbeeld Hans-Joachim Roedelius. Elektronische, ambienteske muziek die op het eerste gehoor niet zo veel om het lijf lijkt te hebben maar die achteraf gezien toch de moeite waard is.

Cole en Roedelius kennen elkaar alweer ruim tien jaar. Aan het begin van deze eeuw bracht Cole elektronische experimenten uit op het album Plastic Wood. De plaat stond mijlenver van de kwaliteitspop waar Cole in de jaren tachtig mee was doorgebroken en deed dan ook niet zo gek veel. Roedelius was echter verzot op het album en maakte er een remixversie van.

Nu is er dan Selected Studies Vol. 1, een album dat volledig tot stand kwam door het uitwisselen van muziekbestanden. Cole en Roedelius waren geen moment samen bij het maken van deze plaat. Nu hoeft dat geen belemmering voor iets moois te zijn (treffend voorbeeld is nog steeds het album van The Postal Service), opvallend is het natuurlijk wel.

Het is voor niet-ingewijden moeilijk om iets van Lloyd Cole te bespeuren op deze plaat die geen gitaar laat horen en die het ook vrijwel geheel zonder beats of uitgesproken toetsenlijnen moet stellen, al valt de serene ambientmuziek van opener Pastoral – die wat aan de ambient van het vergeten Ultramarine doet denken – best nog tot lekkere deep house-track op te pompen. Elders houden de heren het licht en brengen ze verheven soundscapes waarop het prettig wegsluimeren is (Wandelbar, Orschel).

Met de track Selbstportrait-Reich verwijst Roedelius indirect naar zijn eigen verleden; hij heeft sinds eind jaren zeventig immers een flink aantal platen onder de naam Selbstportrait uitgebracht. Ook het machinale, in al zijn lichtheid onheilspellende, HIQS, tipt aan Roedelius’ (Kluster/Cluster-)verleden.

Het mooie aan deze collaboratie is de smaakvolle en subtiele variatie die de heren weten voor te schotelen. We komen in Satie-sferen terecht op Virginie L. en horen een prachtig boeket aan akkoorden, op hol geslagen machinerie én zowaar een beat op Fehmarn F/O. Elders worden we teruggevoerd naar het midden van de jaren tachtig: de smaakvol ‘ingeblikte’ ambient pop van TangoLargo vraagt stiekem om zang van David Sylvian. Meer fijn luistervoer komt van Still Life With Kannyu, waarop een voorzichtige piano wordt doorkruist door een elektronische stoorzendertje.

Een plaat die je niet te snel opzij moet schuiven, een album dat niet gehinderd wordt door al te veel pretenties of avontuur maar desalniettemin vijftig minuten lang fraaie, zuiverende muziek brengt.

Tracklisting Selected Studies Vol. 1

  1. Pastoral
  2. Selbsportrait-Reich
  3. Wandelbar
  4. Still Life With Kannyu
  5. TangoLargo
  6. Orschel
  7. HIQS
  8. Fehmarn F/O
  9. Virginie L.
  10. Lullerby



  1. Pastoral
  2. Selbstportrait-Reich
  3. Wandelbar
  4. Still Life with Kannyu
  5. TangoLargo
  6. Orschel
  7. HIQS
  8. Fehmarn F/O
  9. Virginie L
  10. Lullerby