Depeche Mode – Violator
Door op 23 juni 2017

Band: Depeche Mode
Album_title: Violator
Genre: Electronic, Alternative
Label: Mute
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3577471
Violator Depeche Mode
5
5

Muzikale groei is een raar ding. Onvoorspelbaar. Wat Depeche Mode met Violator voor elkaar krijgt grenst aan het onmogelijke. Waar Music For The Masses de sound van Depeche Mode al tot grote hoogte opstuwde, bleek het niets meer dan de opmaat naar het tijdloze meesterwerk dat Violator heet.

Wat er precies in het hoofd van Martin Gore, voornaamste songschrijver van alle songs op Violator, destijds rondging is onduidelijk, Maar de songs waar hij mee aankwam in de studio waren van een ander level. Er werd voor hun eerste album in de jaren 90 gekozen voor een andere opnameopzet waarbij Gore de songs in demo’s niet vrijwel kant en klaar aanleverde en deze in de studio alleen maar optimaal vast te leggen. Op aandringen van vooral Alan Wilder waren de demo’s spaarzamer, vaak alleen Gore met gitaar of toetsen en zang. Daardoor ontstond er meer ruimte om in de studio nieuwe elementen toe te passen.

En natuurlijk was daar producer Flood, begin jaren negentig de man die helemaal snapte hoe je electronic naar het dikste en diepste geluid kan tillen. Als je alleen al luistert naar albumopener World In My Eyes hoor je alles wat een herboren Depeche Mode naar wereldfaam gaat tillen. Wat een belachelijk briljante sound. Hoe super helder, gedreven en hoe prachtig gelaagd met exact de juiste toevoegingen op de juiste momenten. En een Dave Gahan die zich binnen deze sound, meer dan ooit, als een vis in het water voelt. Ronduit geniale track.

Violator zit bomvol briljante muzikale vondsten. Luister alleen als eens naar hoe die strijkers er in The Sweetest Perfection ineens inkomen. Prachtig gedreven song ook weer. Natuurlijk was het Personal Jesus, de eerste single van het album, die Depeche Mode nieuwe stijl introduceerde. Met die fascinerende gitaarpartij, die heerlijke ritmes en geweldige tekst was het de droomtrack die Depeche Mode naar superstardom bracht. Als met het al net zo sterke Halo en het ingetogen Waiting For The Night, een instant klassieker, de eerste kant van het album afgesloten wordt weet je dat je het beste Depeche Mode-album in handen hebt. Dit is een onpeilbare muzikale doorgroei.

In de wetenschap wat het album voor de muziekgeschiedenis betekend heeft luistert ook een briljante song als Enjoy The Silence, waarbij die beelden van de door meester Anton Corbijn geregisseerde geniale clip natuurlijk door je hoofd blijven spoken, geweldig weg. Nog steeds een fascinerende klassieker. Policy of Truth, die na die heerlijk op atmosfeer drijvende gitaar in (hidden track) Crucified start, definieert Depeche Mode nieuws stijl al net zo goed. Door strakke drums gedreven van vele onderlagen voorziene song met een prachtmelodie en een weergaloos zingende Gahan. Blue Dress, door Gore ooit omschreven als zijn idee over lust, is daarop de prachtige opvolger. Met een prachtig zingende Gore. Clean, met een wat weerbarstige tekst gezien de bandgeschiedenis, beëindigt het album glorieus.

Violator is een album vol geweldige songs die in een verrukkelijke open productie het allerbeste in de band boven brengt. De nieuwe werkwijze en de komst van Flood maken Violator een onverbiddelijke klassieker en het beste Depeche Mode album tot dan toe.

Tracklisting Violator:

  1. World Through My Eyes
  2. The Sweetest Perfection
  3. Personal Jesus
  4. Halo
  5. Waiting For The Night
  6. Enjoy The Silence
  7. Policy Of Truth
  8. Blue Dress
  9. Clean