Depeche Mode – Music For The Masses
Door op 12 juni 2017

Band: Depeche Mode
Album_title: Music for the Masses
Genre: alternative, electro, indie, pop
Release_date: 09/28/1987
Label: Mute
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3222688
Music for the Masses Depeche Mode
4
4

Music For The Masses verschijnt in september 1987. Depeche Mode schuift op dit album de gothic en industrial van de voorgaande jaren wat terzijde ten gunste van een wat toegankelijker, strakker geluid. De opnamen in Parijs verlopen aanmerkelijk soepeler dan de sessie voor Black Celebration (1986) en dat lijkt ergens ook wel hoorbaar: Depeche Mode klinkt coherent, soepel en soms zelfs wat routineus. Dat doet overigens zelden afbreuk aan de impact van de songs en de kwaliteit van het album.

Anton Corbijns clip bij de prima hitgevoelige single Strangelove zit vol Parijse chic in zwartwit en legt het nieuwe imago van Depeche Mode definitief neer voor het internationale tv-publiek. Nog beter is de andere single Never Let Me Down, een majestueuze song die vooral op de Amerikaanse radio goed aanslaat. De tekst lijkt achteraf een voorbode van het sterrendom dat de band vanaf 1988 zal overvallen: ‘We’re flying high / We’re watching the world pass us by / Never want to come down / Never want to put my feet back down / On the ground’. De electro-roadsong en single Behind The Wheel is ook een voltreffer en bekrachtigt beelden van de lege landschappen op de hoes van de plaat.

Martin Gore brengt de fraaie, vlekkeloze sfeerballad The Things You Said. Het bijna neo-klassieke Little 15 wordt later, in 1988, op single uitgebracht en is het soort gezwollen popdramatiek waar Depeche Mode en vooral Martin Gore het patent op lijken te hebben. De band komt er echter ook hier weer aardig mee weg.

Net als Black Celebration kent ook Music For The Masses een handvol ijzersterke tracks en een aantal songs die niet memorabel maar wel gewoon genietbaar zijn: het uptempo Sacred is wat veilig en dun maar klinkt, zoals het hele album, wel gewoon goed. Het vrij vlakke To Have And To Hold wordt ingeleid door Russische radio en handelt over het zoeken naar vergeving en zuivering. Het even koele als uitdagende Nothing ligt wat in her verlengde van Never Let Me Down Again, al kan het niet aan de klasse van laatstgenoemde tippen.

Alan Wilders liefde voor minimale muziek, met name Michael Nyman en Philip Glass, krijgt ruimte op het experimentele, afsluitende Pimpf. Een wat bizar slot dat later als spannende openingstrack in de tour-documentaire 101 beter tot zijn recht zal komen.

Music For The Masses is het album waarmee de band Amerika definitief aan zijn voeten zal krijgen. Een goed geproduceerde, sfeervolle plaat die ook nog eens met gemak de radio op kan. Achteraf beschouwd is het een beloftevolle proeftuin voor het album Violator uit 1990, waarop Depeche Mode zijn ultieme vorm zal vinden.

Tracklisting Music For The Masses:

  1. Never Let Me Down Again
  2. The Things You Said
  3. Strangelove
  4. Sacred
  5. Little 15
  6. Behind The Wheel
  7. I Want You Now
  8. To Have And To Hold
  9. Nothing
  10. Pimpf