Chinese Man – Shikantaza
Door op 14 maart 2017

Band: Chinese Man
Album_title: Shikantaza
Genre: Electronic, Alternative
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Shikantaza Chinese Man
3.5
3.5

Het uit Marseille afkomstige Chinese Man is een Frans collectief dat zich bezig houdt met een mix van triphop, rap en beats. Zij startten halverwege de nineties met een eigen Chinese Man label en handvol ep releases. High Ku, Sly en Zé Mateo laten zich omringen met producers als Leo Le Bug, Le Yan, Taiwan MC en MC Youthstar. Zo refereert de groep in haar muziek naar grootheden als DJ Shadow, Gorillaz en Morcheeba. Shikantizu is hun tiende fullalbum release en volgt het in 2015 uitgekomen Sho Bro en The Journey op.

Een bont allegaartje, die van Chinese Man. En dat geldt ook voor de muziek die zij produceren. Het ergens tussen Marseille, Mumbai en een geheime lokatie aan de Franse wateren opgenomen Shikantaza (een Japanse zenboeddhistische term die verwijst naar het nirwana) heeft de sound en flair van Gorillaz en dat hoor je volop. Net als die grote voorbeelden zoekt het trio vooral inspiratie in oude zwart-wit films en documentaires waar ze soundtracks voor schrijven.

Muzikaal horen we naast triphop ook stevige scheuten hiphop, funk en rap. Maar dan à la française. En zo komt het dat op een regenachtige maartdag dit schijfje onze dag meteen goed maakt. Het trio moet niet veel hebben van grootse statements, maar laat wel weten dat dit nieuwe album dat vijf jaar na Racing With The Sun verschijnt in hoofdzaak een terugkeer is naar de roots.

Wat ook opvalt is de aandacht die het kleurrijke artwork opeist. Een man in opperste Shikantazu in een wereld vol stieren, regenbogen, geluidsboxen en chinese nachtlampjes. Een product van de verbeelding die de groep erop na houdt.

“We offer you escape”, zo luidt het tijdens Escape. En daar staat het ook door Wu Tang Clan geïnspireerde Chinese Man (met Taiwan MC,..) garant voor, hetgeen goed geïllustreerd wordt door het assertieve Modern Slave (met R.A. The Rugged Man).

Het is dan ook fijn om dit trio al haar inspiraties op een hoopje te horen gooien, van het gebruik van oude samples, beats tot stevige bassen. En tijdens Warriors horen we het sound system van Chinese Man dan weer invloeden uit de wereldmuziek uitbraken.

De groep maakt er steevast een feestje van, zo getuigt de frisse single Liar (met inbreng van Kendra Morris & Dillon Cooper). Zo was de groep eerder al te gast op Couleur Café, Dour en Esperanzah. En binnenkort, meer bepaald op 26 April maken ze samen met voorprogramma Scratch Bandits de AB onveilig. Dat belooft, op basis van dit nieuwe, zestien tracks tellende Shinkantaza een heerlijk straf concert te worden.

Tracklisting Shinkantaza:

 1. Shikantaza
 2. Liar feat. Kendra Morris & Dillon Cooper
 3. Maläd
 4. Step Back
 5. The New Crown feat. A-F-R-O, A.S.M & Taiwan MC
 6. Escape
 7. Stone Cold feat. Mariama
 8. Modern Slave feat. R.A. The Rugged Man
 9. Warriors
 10. What You Need feat Vinnie Dewayne, Myke Bogan & Tre Redeau
 11. Wolf
 12. Blah! feat Youthstar, Taiwan MC & Illaman
 13. Golden Age
 14. L’Aurore
 15. Anvoyé
 16. Good Night

Written in Music Nieuwsbrief