Carl Craig – Versus
Door op 05 mei 2017

Artiest: Carl Craig
Album_title: Versus
Genre: Electronic
Release_date: 05/05/2017
Label: Infine
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3634573
Versus Carl Craig
4.5
4.5

Detroit Techno blijft de basis van wat muzikale pionier Carl Craig aanvangt. Met het nagelnieuwe Versus gaat hij echter nog een stevig stapje verder. Samen met een Frans orkest (het door François Xavier Roth geleide Les Siècles Orchestra) en een techominnende pianist (Francesco Tristano) zoekt Craig naar mogelijkheden om zijn back catalogue op te frissen.

Met Versus, een studioversie van een reeks concerten uit 2008, brengt Craig met een beetje hulp van ’spiritual advisor’ Moritz Von Oswald het ophitsende van de club scène naar grotere concertzalen. Het is allesbehalve een gemakkelijke opdracht om je grote technohits te herwerken naar iets dat stand houdt in die véél grotere ruimtes dan de technozalen. De uit Detroit afkomstige DJ Jeff Mills deed het hem al eens voor samen met het Montpellier Orchestra (check hier zijn magistrale herinterpretatie van The Bells afkomstig uit Blue Potential). Dat bleek achteraf een van de meest geslaagde zetten in zijn carrière te zijn.

Wat Craig hier presteert is eveneens de moeite. Jarenlang werkte hij eraan. Dat merk je onder meer aan de manier waarop hij de tracks aan elkaar laste waardoor het nu eindelijk een mooi afgerond geheel vormt. Verder valt naast de rijke arrangementen ook op dat de hier gepresenteerde composities hun wortels in de techno en clubscène vrijwel verloren lijken te hebben. Echt een grootse herwerking dus, waarbij je soms moet denken aan de nog steeds als een huis staande liveregistratie van Portishead met orkest. Althans toch qua arrangementen en inkleding. Het bijzondere is dat deze registratie helemaal niet kunstmatig of vergezocht lijkt. Integendeel.

Craig is er uiterst blij mee. En terecht, zo concluderen we na onze eigen luistersessies. Straf is de opbouw van het materiaal, vertrekkende vanuit het donker (Enter The Darkness/Darkness) om toe te werken naar het thema verlangen (het meeslepende, weergaloze Desire dat hier uitgroeit tot een hoogtepunt). Verder horen we veel verwijzingen naar technologie (Technology, Error In Replication en Coding Sequence), al is er wel degelijk sprake van een zekere overweldigende warmte die uitgaat van zijn persoonlijkheid en muziek.

Techno en orkestrale muziek sluiten elkaar helemaal niet uit, zo blijkt alweer. Wat ons aanspreekt in deze release is de opmerkelijke verfijndheid waarmee Craig, Tristano en Roth met het basismateriaal aan de slag gingen. En niet alleen Craigs’ finest hoor je hier terug, ook de remixes (Domina, The Melody) tekenen aanwezig, net als spanning, mysterie en nuance.

Kortom: een heerlijke topschijf die hier vast en zeker nog menig rondje zal draaien. Lang leve Carl Craig !

Tracklisting Versus:

 1. Enter The Darkness
 2. Darkness
 3. Coding Sequence
 4. Sandstorms
 5. At Les
 6. You’re Our Best And Only Friend
 7. Desire
 8. Barcelona Trist
 9. The Melody
 10. Domina
 11. Error In Replication
 12. C-Beams Glitter
 13. Technology
 14. Coding Cycle