Bonobo – Migration
Door op 08 februari 2017

Band: Bonobo
Album_title: Migration
Genre: Electronic
Release_date: 01/12/2017
Label: Ninja Tune
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3595781
Migration Bonobo
3.5
3.5

Met het nieuwe album Migration en een dikke wereldwijde tour is Bonobo weer helemaal terug. Dankzij The North Borders van dik drie jaar terug brak de band, opgebouwd rondom opperbaas Simon Green, door naar een groot publiek. Met Migration duurt de zegetocht voort.

Opvallend dat Bonobo altijd gezien werd als het kleine broertje van Cinematic Orchestra. Al heeft de sound van Bonobo wel datzelfde filmische karakter, tegelijkertijd komt de basis veel meer uit de computers. Maar waar Jason Swinscoe de onbetwiste muzikale leider van Cinematic is heeft Bonobo dat met Simon Green. Onder zijn leiding ontwikkelde Bonobo zich de afgelopen jaren bijzonder snel en omdat Bonobo veel regelmatiger albums uitbrengt (tussen de meeste Cinematic Orchestra albums zit zeker 8 jaar!) is de fanschare onderhand net zo groot, zo niet groter.

Migration, de titel verwijst niet naar het wereldwijde verschuiving van mensen uit probleemlanden maar naar het nomadische bestaan van een muzikant, is een album zoals dat volgens beproeft Bonobo-recept gemaakt wordt. Instrumentale tracks afgewisseld door vocale tracks. Productioneel heeft Green met elk album zijn zaken indrukwekkend op orde. Qua sound kent Bonobo zo langzamerhand vrijwel geen gelijke meer. De sfeer is merendeels loom met af en toe extra beat om een song wat extra power mee te geven. Maar juist die lome sfeer maakt de albums van Bonobo zo fraai. De songs baden in een warmbloedige melancholie.

Hoewel Green juist in de instrumentale tracks laat horen heer en meester te zijn geworden gaan de gezongen tracks bepaald niet geruisloos voorbij. Op het eerste gehoord soms wat kleurloos, zelfs flets klinken blijkt dat juist met de albums meerdere keren beluisteren de zang volledig in dienst staat van de song. De zang als extra sfeermaker. Songs als Break Apart of Surface hebben daardoor precies de juiste emotie en warmte.

Net als The North Borders zijn het wel de instrumentale tracks die de meest indruk maken. Op Migration zijn ze wederom voorzien van rake beats en rijke arrangementen waarbij nu ook strijkers een fijne overhand hebben. Luister naar tracks als Outler het geweldige, van Afrikaanse elementen voorziene, Bambro Koyo Ganda of het prachtig gedragen Ontario en je bent volledig verkocht.

Tracklisting Migration:

 1. Migration
 2. Break Apart
 3. Outlier
 4. Grains
 5. Second Sun
 6. Surface
 7. Bambro Koyo Ganda
 8. Kerata
 9. Ontario
 10. No Reason
 11. 7th Sevens
 12. Figures