Basement Freaks – Funk From The Trunk
Door op 02 juli 2013

Band: Basement Freaks
Album_title: Funk From The Trunk
Genre: Electronic, Funk, Hiphop
Release_date: 06/13/2013
Label: Jalapeno Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3208301
Funk From The Trunk Basement Freaks
3
3

Een redelijk onbekende naam zo op het eerste gezicht, maar schijnt bedriegt. Drijvende kracht achter deze vette ‘funk’ band is George Fotiadis. Hij wordt wel omschreven als de ‘Hardest working man in Funk’, zo heeft hij al diverse vinyl singles en EP’s uitgebracht en doet hij producties en re-mixen voor andere artiesten. Deze bezige bij is al weer ruim tien jaar bezig en en passant staat hij op festivals als Glastonbury, het Griekse Reworks Festival en het Exit festival. Na Urban Jungle (2006), Something Freaky (2011) is Funk From The Trunk (2013) al weer de derde full-length release van de Basement Freaks.

In 2011 krijgt George versterking van Georges Perin, die naast zang ook nog eens de gitaar, bas  en drums ter handen neemt. De plaat is net als de vorige releases een makkelijk in het gehoor liggende mix van funk, electro en hiphop. Hier en daar nog wat disco, blues en soul en het kleurenpalet is compleet, maar of ze er nu in geslaagd zijn een echt vette plaat van te maken is na één luisterbeurt wat veel van het goede.

Opener A Blues Thang, al eerder op EP uitgebracht, is een bluesy-funk opening die smaakt naar meer. Maar het zijn vooral de songs, Gimme More, Bedroom Stories en Dancin’ met gastzanger Mustafa Akbar, en een stem die doet denken aan een mix van George Clinton en Curtis Mayfield waarop de producties en de sound helemaal af en klaar zijn. Zo vet en vol klinken trouwens ook Funk For Freaks (feat. Charlie Funk) en Work It Out (feat. Mc Rayna).

Songs als The Calling, Gotta Make Me A Gun en intermezzo Disco Boy hebben niet die intensiviteit van de bovengenoemde tracks. Zo helaas ook op Soul Intoxication waar de zang eruit wordt geperst raakt kant nog wal. Daarentegen heeft Red Light Streets wel weer die stuwende en groovy ondertoon die we zo graag horen bij de Basement Freaks. Daarna besluiten That Little Thing You Do, Grey en The Last Train de plaat wat teleurstellend af en zo blijft het 50-50 qua mindere en puike songs. Ze hadden beter nog even langer in de koffer moeten zoeken naar oude funkbeats en soundscapes en die in zich moeten opnemen voor die sound die we zo graag horen. Laidback, fresh en funky…

Tracklisting Funk From The Trunk:

 1. A Blues Thang
 2. Gimme More feat. Mustafa Akbar
 3. Funk For Freaks feat. Charlie Funk
 4. Work It Out feat. MC Rayna
 5. The Calling
 6. Gotta Make Me a Gun
 7. Disco Boy
 8. Bedroom Stories feat. Mustafa Akbar
 9. Red Light Streets
 10. Dancin’ feat. Mustafa Akbar
 11. Soul Intoxication
 12. That Little Thing You Do
 13. Grey
 14. The Last Train