Autokratz – Self Help For Beginners
Door op 16 juni 2011

Band: Autokratz
Album_title: Self Help For Beginners
Genre: electro
Release_date: 06/16/2011
Label: Auto
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2957788
Self Help For Beginners Autokratz
3.5
3.5

Een Duitse naam en stampende, donkere beats: dat moet dus haast wel uit Duitsland komen. Toch is Autokratz een Engels duo, bestaande uit David Cox en Russell Crank. Sinds 2008 zijn de heren actief en nu hebben ze een tweede plaat: Self Help For Beginners.

De eerste nummers van het album worden gekenmerkt door harde en duistere beats. Daar overheen  een aalgladde zangpartij waardoor de sound erg doen denken aan Modern Talking. Autokratz is echter wat harder, moderner en stoerder dan het Duitse dance duo dat in de jaren ‘80 hoogtijdagen vierde. En er zijn meer linken naar die tijd. Autokratz kreeg namelijk bij het maken van dit album hulp van niemand minder dan New Order-bassist Peter Hook en Primal Scream-gitarist Andrew Innes. Dit is duidelijk te horen in de eerste paar nummers, waar de baspartij zo van New Order afkomstig lijkt.

The Seventh Seal laat de donkere techno-aard van Autokratz horen en het zou dan ook niet misstaan in een duistere Berlijnse technoclub. Het nummer is onder andere door de stem die constant ‘the seventh seal’ fluistert, zo naargeestig dat het nummer naar industrial neigt. Een mooie tegenhanger na het gladde begin van Self Help For Beginners, en daardoor een mooie toevoeging aan het album.

Ook na The Seventh Seal zet de techno onverminderd door. Toch blijft Self Help For Beginners een braaf dekentje over zich hebben. De plaat wordt nooit echt pikdonker en gaat nergens compleet los, ondanks dat sommige nummers (The Seventh Seal, My Own Black Heart, R.I.S.E.) heel dicht in de buurt komen. Er hangt een soort gereserveerdheid over het album heen, die nergens helemaal wordt losgelaten.

Self Help For Beginners
is een plaat die een verandering doormaakt. De gelikte electro-nummers aan het begin, worden geleidelijk ingewisseld voor harde techno. De eerste paar tracks zijn daardoor totaal niet representatief voor het album. En zonder de gelikte zang is Autokratz op zijn best, met donkere beats en spookachtige gesproken teksten.

Tracklisting Self Help For Beginners:

 1. Opposite of Love
 2. Becoming the Wraith (Featuring Peter Hook)
 3. Fireflies
 4. Last Light
 5. The Seventh Seal
 6. Skin Machine
 7. Kick (Featuring Andrew Innes)
 8. The Fallen
 9. My Own Black Heart
 10. R.I.S.E.
 11. Their Gun
 12. Every Little Scar
 13. A-Train