Austra – Feel It Break
Door op 17 mei 2011

Band: Austra
Album_title: Feel It Break
Genre: Electronic
Release_date: 05/12/2011
Label: Domino
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2924508
Feel It Break Austra
3.5
3.5

Mysterieuze zangeressen, daar is al een aantal jaar een markt voor. Lastig om dan niet in de herhaling te vallen. Het Canadese Austra doet haar best met het debuut Feel It Break. Invloeden van andere dames zijn duidelijk hoorbaar, maar toch heeft de plaat iets eigens.

Austra is een electropop trio afkomstig uit het Canadese Toronto onder leiding van Katie Stelmanis. Deze dame is een geschoold operazangeres en kwam in 2009 al naar buiten met een solo-album. Nu dus samen met twee anderen en dat klinkt als een succes. Eerste nummer van de plaat, Darken Her Horse, begint heel rustig met de donkere stem van Stelmanis die de song meteen al een geheimzinnige sfeer meegeeft. De synthesizer en het ontbreken van de drum versterken dit. Maar als op de helft de drum invalt, draait het nummer om naar een dansbare, donkere jaren ’80 plaat.

Austra is met veel bands te vergelijken, waaronder Florence And The Machine, Zola Jesus en The Knife. Al is die laatste misschien iets te veel eer voor de Canadese band. Austra mag dan tevens geheimzinnig, electronisch en vrouwelijk klinken, om aan The Knife te kunnen tippen moet Austra nog wat meer ervaring opdoen. Maar Feel It Break is een goed begin. Met afwisselende, uptempo nummers zit het album interessant in elkaar.

Single Beat And The Pulse is een van de hoogtepunten van Feel It Break, met diepe beats die refereren naar Nine Inch Nails en mysterieuze zanglijnen in de stijl van Florence And The Machine. Maar het is een van de weinige nummers die er écht uitspringt. Austra zorgt voor een goede mix tussen duistere industrial en electro-pop, maar niet elk nummer eist de aandacht op, waardoor de rest van het album een beetje voortkabbelt. Maar niet te veel gezeur: Austra is een light-version van The Knife en Feel It Break is een heerlijk album om met de koptelefoon op te beluisteren.

Tracklisting Feel It Break:

  1. Darken Her Horse
  2. Lose It
  3. The Future
  4. Beat And The Pulse
  5. Spellwork
  6. The Choke
  7. Hate Crime
  8. The Villain
  9. Shoot The Water
  10. The Noise