AMOR – Sinking Into A Miracle
Door op 05 december 2018

Band: AMOR
Album_title: Sinking Into A Miracle
Genre: Dance, Electronic
Release_date: 12/07/2018
Label: Night School Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3840695
Sinking Into A Miracle AMOR
3.5
3.5

AMOR is een vierkoppige band uit Glasgow, Schotland, die hier als debuut een prima dance album hebben afgeleverd Een album waarop ook gebruik wordt gemaakt van echte instrumenten, de bas is zelfs enigszins vergelijkbaar met het dominerende tegendraadse geluid van de eind jaren 70 opkomende post-punk. Voor de percussionist is dit zeker niet zijn eerste project; al zal niet snel bij de naam Paul Thomson een belletje gaan rinkelen. Vraag tien muziekliefhebbers hoe de drummer bij een bepaalde band heet, en meer dan de helft moet je de naam schuldig blijven. Noem je de naam Franz Ferdinand, en ze zullen glimlachend opveren.

Paul Thomson is buiten Glasgows trots ook samen met echtgenote werkzaam als DJ duo Polyester. Dit wetende is de link naar het dansbare AMOR een stuk sneller te leggen. Verder is Thomson een multi instrumentalist die ook bas, keyboard en gitaar beheerst, en zijn veelzijdigheid is zeker terug te horen in de composities op Sinking Into A Miracle. AMOR bestaat verder uit Richard Youngs die verantwoordelijk is voor de teksten en het pianospel, de niet onverdienstelijke bassist Michael Francis Duch en Luke Fowler die met zijn synthesizer sound van toevoegende waarde is; een echte band dus.

AMOR, een ode aan de liefde. Exotische klanken en een stampende beat. Vervolgens die meesterlijke bas, waardoor je jezelf in een hedendaagse Junglebook waant. Dit wordt vervolgens enigszins verstoord door de zang van openingstrack Phantoms of the Sun. Een wat androgeen klinkend dun stemgeluid. Mooie opvulling, maar het lekkerste is hier zeker de stuwende bas. Bij het uptempo Glimpses Across Thunder verdwijnt deze meer op de achtergrond om de hoofdrol over te geven aan de piano. Maar voordat deze zijn intrede doet is er eerst ruimte voor de wicked drummer, waarom hij hier bijgestaan wordt door zijn kunstmatige partner uit een kastje, blijft voor mij een groot raadsel.

Full Fathom Future start met een lang intro voordat Richard Youngs hier als in een exorcisme lijkt over genomen door een gestudeerde kunstacademicus als zanger. Dit zwaardere geluid ligt hem stukken beter dan wat hij bij voorgaande tracks laat horen. Het einde is veelbelovend spannend en onverwacht, een door cello’s gevormd geheel. Voor mij wel het hoogtepunt van het album. Jammer dat de zang bij Heaven Among The Daysweer die hoge tonen probeert te raken, het duistere geheel vraagt eigenlijk juist om een meer diepere vocale begeleiding.

Truth Of Life is een lange dance sensatie, in de stijl van wat Underworld ons al vanaf de jaren 90 laat horen, alleen hier is gekozen voor disco als basis, en minder voor de house. Het overstuurde in dub gevangen zang maakt het een zeer gevarieerd geheel met zelfs een knipoog naar de Coldwave.

Sinking Into A Miracle is een mooie creatieve uitlaatklep, waar de drummer van Franz Ferdinand laat horen zelfs tot meer in staat te zijn. Echter doe ik hiermee de overige bandleden tekort, want we hebben hier wel degelijk te maken met een groepsproject. Goed passend in het door electronica heersend tijdsbeeld.

Tracklisting – Sinking Into A Miracle:

  1. Phantoms of the Sun
  2. Glimpses Across Thunder
  3. Full Fathom Future
  4. Heaven Among the Days
  5. Truth of Life