Alex Cortiz – Camera 707
Door op 05 september 2011

Artiest: Alex Cortiz
Album_title: Camera 707
Release_date: 07/08/2011
Label: Coast To Coast
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2983419
Camera 707 Alex Cortiz
3.5
3.5

Rotterdammer Aad de Mooy speelde ooit een sleutelrol in de house uit Nederland. Met Yaah en Techno Trance maakte hij twee absolute houseclassics en was de Mooy er indertijd op tijd bij. Maar die tijd ligt al ver achter hem en sinds eind jaren ’90 zijn de bakens grondig verzet en heeft hij zich vooral gestort op het downtempo project Alex Cortiz, naast nog enkele andere muzikale projecten.

Camera 707 is alweer het achtste album als Alex Cortiz en bevat 13 nummers die als voornaamste kenmerk hebben dat het allemaal aangenaam voortkabbelt en nergens opdringerig klinkt. Gestoken in een wat anonieme verpakking, waarop ook nog eens een minimum aan informatie is gegeven, moet de aandacht vooral getrokken worden door de naamsbekendheid, die Alex Cortiz in het genre geniet. De Mooy scoort vooral in hippe, modern vormgeven omgevingen, waarbij de bijbehorende muziek veelal dient als behang. Alhoewel zijn muziek wordt ondergebracht in de loungehoek, is het van betere kwaliteit dan doorgaans in het genre verschijnt en doet het tekort aan de aandacht en het vakmanschap, die in de muziek wordt gestoken. Want downtempo, maar vooral lounge staat over het algemeen voor een muzikaal behoorlijk slaapverwekkende stijl, die nu niet meteen opvalt door spannende muzikale verrichtingen. Vaak is het niet meer dan eindeloos voortkabbelend gepiel op keyboards op een slome beat, wat vaak resulteert in inspiratieloze muziek en waar de verveling binnen no time genadeloos toeslaat. Gelukkig vormt Alex Cortiz hierop een gunstige uitzondering, doordat de composities meer diepgang hebben dan doorgaans gebruikelijk is in het genre.

Alhoewel het gevaar van eenvormigheid en anonimiteit desondanks constant op de loer ligt, ook al omdat de nummers grotendeels instrumentaal zijn, weet de Mooy toch voldoende variëteit aan te brengen om te voldoen aan de eisen van afwisseling. De songtitels moeten een bepaalde sfeer oproepen (Black Beach, Sonar Jazz, The Secret Life Of Rain, Polar Shift, L.A. Nightdrive), terwijl de muziek vooral de eigen fantasie van de luisteraar moet prikkelen.

Na enkele draaibeurten is Camera 707 best wel een aangenaam album, zonder enige uitschieters, dat onder vele omstandigheden afgespeeld kan worden en in maar weinig gevallen zal leiden tot veel opwinding, maar evenmin tot irritatie. Speciaal bestemd voor moderne inrichtingen en zal het vooral dié mensen aanspreken, in wiens leven gadgets, trendy drankjes en social media een belangrijke rol spelen.

Tracklisting Camera 707:

 1. Black Beach
 2. Sonar Jazz
 3. Handful Of Sand
 4. Pizza De Atun Con Trozos De Amor
 5. Carbirds Crazy Sea Voyage
 6. Sin Alley
 7. The Secret Life Of Rain
 8. Baguette Damour
 9. Deep Isle Cha Cha
 10. Subbin My Soul
 11. Polar Shift
 12. Playa De La Noche Violete
 13. L.A. Nightdrive