Agent Side Grinder – Hardware
Door op 17 april 2012

Band: Agent Side Grinder
Album_title: Hardware
Genre: electro, Alternative, electronic, new wave
Release_date: 04/09/2012
Label: Klangarkivet
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3063299
Hardware Agent Side Grinder
4
4

Bij het beluisteren van Hardware, het derde album van het Zweedse electromonster Agent Side Grinder, zijn de déjà vu’s bijna niet te tellen. De band graaft flink in de postpunk, synthipop en electronic body music van de jaren tachtig en de vroege jaren negentig. Origineel is het allemaal niet, maar verdomd smakelijk des te meer. En daar gaat het toch om. Agent Side Grinder klinkt gewoon erg goed op dit Hardware, zo simpel is het. Een verzorgd, open geluid met dikke baslijnen, mooie  keyboardklanken, plechtige zang en dansbare ritmes.

Met Lock Within is het direct raak: een onberispelijke, stemmige clubtrack die het beste van Shriekback en DAF in zich verenigt. De mechanische pop van Sleeping Fury is wederom volgens het boekje en kent diezelfde donkere schoonheid als Depeche Mode’s Violator.

Rip Me is een smaakvolle, rechtlijnige track die voorzichtig wat electronic body invloeden laat gelden maar toch mild klinkt. In het meer confronterende Bring It Back trekken de Zweden beduidend harder van leer; alsof Cabaret Voltaire door Nitzer Ebb wordt geremixt.

Op Wolf Hour komt een deel van de zang van Henric de la Cour die in Zweden tussen 1993 en 2006 de aandacht trok met de bands Yvonne en Strip Music en die met laatstgenoemde in 2005 op Eurosonic stond. Het resultaat van de samenwerking is een robuuste, trage elektropopsong waarin de brute stem van Kristoffer Grip mooi contrasteert met de De la Cours toegankelijke voordracht.

Agent Side Grinder weet binnen de schamele acht tracks die dit album telt voldoende te variëren. Een van de hoogtepunten is het mooi klinkende Mag 7: weer een krachtige, dikke bas, prangende sequences, dito beats en doorleefde zang. De band houdt het grotendeels instrumentaal en boet hiermee niets aan zeggingskracht in. Heerlijk, zo’n band die niet alles inkleurt en volpropt uit angst de aandacht van de luisteraar te verliezen.

Laten we volledigheidshalve de resterende twee tracks ook maar bij de kop pakken. Pyre, met zijn minimale maar effectieve begeleiding is elegant en Stranger Stranger lijkt zowel een ode aan de vroege house als aan het werk van het eerder genoemde Shriekback. Het is hoe dan ook een prachtige albumafsluiter, een track die je het liefst in een mooi uitgelichte club, in een zee van rook, tot je neemt. Op 9 mei staat de band in het Patronaat in Haarlem (samen met de Rotterdamse legende Spasmodique) en wellicht kunnen we dit dan inderdaad gaan ervaren.

Het is duidelijk waar Agent Side Grinder de inspiratie vandaag haalt. Maar waarom zeuren over originaliteit als een band zo’n mooie tijdmachine creëert als dit Hardware?

Tracklisting Hardware:

  1. Look Within
  2. Sleeping Fury
  3. Rip Me
  4. Wolf Hour
  5. Mag 7
  6. Pyre
  7. Bring It Back
  8. Stranger Stranger