Sugai Ken – UkabazUmorezU (不浮不埋)
Door op 01 november 2017

Band: Sugai Ken
Album_title: UkabazUmorezU
Genre: Electronic
Release_date: 10/20/2017
Label: RVNG
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3719666
UkabazUmorezU Sugai Ken
3.5
3.5

De Japanse electronic producer Suga Ken brengt al jaren ambient releases uit in zijn thuisland Japan. Vorig jaar kwam zijn muziek even iets dichterbij toen hij On the Quakefish uitbracht op het Amsterdamse label Lullabies for Insomniac.  Het was een donker album, vol abstracte geluiden, field recordings en toch ook melodie. Soms zelfs een beetje dromerig. Met zijn nieuwe album UkabazUmorezU kiest hij wederom voor een internationaal label: het Amerikaanse RVNG, dat eerder dit jaar ook al voor een bijzondere ambient release zorgde met Reassemblage van Visible Cloaks.

Wederom horen we een eigenzinnige combinatie van field recordings, vervreemdende synths, beats, perussie, vocalen en nog vele meer. Maar dat muzikale, die dromerigheid is zo goed als verdwenen en we krijgen er steeds slechts flarden van te horen. Abstract, koud en afstandelijk, dat is dit album. Zo begint het allemaal met waterdruppels in combinatie met xylofoon-achtige geluiden, waar verdraaide synths dwars doorheen pruttelen.  Vervolgens horen we vogels, de hoeven van een paard en een gong die ook begeleidt worden door irriterende synths.  Als er dan nog meerdere lagen vervormde, digitaal bewerkte vocalen bij komen wordt het zelfs een beetje eng.  Zo worden hier steeds op brute wijze twee sferen gemixt. Het organische van traditionele Japanse instrumenten– zoals gong, fluit en pecussie – , de warme field recordings van de dieren in de natuur en geluiden rodom huis zorgen voor een relaxerende ambientsfeer. Daartegenover staan koude synths, rare psychedelische geluidjes en creepy cvocalen die de balans verstoren. Dit alles zou het nachtleven van Japan moeten  voorstellen, maar als de nachten daar zo klinken durven wij er niet te wonen.

UkabazUmorezU is een zware klus voor de luisteraar, omdat je constant de concentratie erbij moet houden. Het hoorspel-achtige karakter van het album leent zich gewoon niet goed om “even lekker een muziekje te luisteren”. Bovendien is het enkel geschikt wanneer het stil is in huis of met de koptelefoon op, want zelfs op hoog volume is het zeer minimaal van aard en extreem dynamisch. Zo klinken de vogeltjes en waterdruppels nog zachter dan het subtiel brommen van de koelkast of het geluid van je fan in de pc. Bijzonder werkje dus, maar niet voor elk moment.

Tracklisting UkabazUmorezU:

 1. Wakihi (湧き祕)
 2. Wochikaeri to Uzume (をちかえりと渦女)
 3. Shinobine (時鳥)
 4. Okera (桶楽)
 5. Mei (冥)
 6. Ganoubyoshi (贋扇拍子)
 7. Doujiri (堂尻)
 8. Katsura (桂)
 9. Kugutsu Biwa (傀儡びわ)
 10. Sawariyanagi (障り柳)
 11. Suzunarikibushi (鈴生り木節)