We Stood Like Kings – USSR 1926
Door op 04 december 2015

Band: We Stood Like Kings
Album_title: USSR 1926
Genre: Eigentiijds
Release_date: 10/30/2015
Label: Kapitän Platte
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3458496
USSR 1926 We Stood Like Kings
5
5

Aan het eind van het jaar nog een meesterwerk ontdekken. Dat is onverwacht. Alhoewel, het had eerder had gekund, want USSR 1926 is al iets langer dan een maand uit. Wat in het vat zit, verzuurt niet, zegt mijn moeder altijd. Ze heeft wel vaker gelijk.

USSR 1926 is de door We Stood Like Kings gecomponeerde soundtrack bij de zwijgende film A Sixth Part Of The World. Een door de Russische filmmaker en regisseur Dziga Vertov geproduceerd werkstuk  uit 1926. De man die als een van de eersten de documentairefilm op de kaart zette.

A Sixth Part Of The World brengt de enorme USSR in beeld, toentertijd nog een zesde deel van de wereld. Een grootte waar iemand als Vladimir Poetin vast geregeld naar terug verlangt, maar dat is een ander verhaal. De USSR rond 1926 is een enórm land, waar ongelooflijk veel uiteenlopende culturen en bevolkingsgroepen onder één en dezelfde vlag leven. Toen was geluk heel gewoon.

Het reisverslag, dat de film in feite is, brengt de veelheid aan Sovjetvolkeren en de geweldige rijkdom van het land in kaart. De nadruk ligt op de economische en culturele diversiteit. De film is een soort pamflet, waarmee moet worden bewerkstelligd dat een soort uniciteit onder de bevolking ontstaat, om tot een geheel socialistische gemeenschap te komen. Een ideaal dat, we weten het allemaal, tot op heden nog niet echt lekker van de grond is gekomen. Integendeel, zegt u?

De door We Stood Like Kings gecomponeerde soundtrack bij A Sixth Part Of The World is indrukwekkend en van een hartverwarmende schoonheid. De uit Brussel afkomstige postrockformatie die bestaat uit Judith Hoorns (piano, synthesizer), Steven van Isterdael (gitaar), Collin Deloye (bas) en Mathieu Waterkeyn (drums) is een kwartet dat niet voor de eerste keer muziek heeft gecomponeerd bij een silent movie, maar dat zo’n beetje tot kunst heeft verheven. Een kunstje dat de vier uitzonderlijk goed verstaan.

USSR 1926 is een plaat met krachtige, sterk naar klassiek neigende composities, met de piano van Hoorns als stralend middelpunt. Zij is het die de show steelt, het fundament legt, waarop de andere drie muzikanten hun niet minder geringe kwaliteiten tentoonspreiden.

Een overweldigende luisterervaring. Melodieën om van te watertanden. Ook imponerend als de gitaar van Steven van Isterdael de leiding neemt, zoals in Caravans en Volchovstroy.

USSR 1926 is een atmosferisch, ontroerend, episch, helend en vooral ontzagwekkend meesterwerk van We Stood Like Kings, dat laat horen dat Brussel ook liefde heeft te bieden. Heel veel zelfs. Helaas hebben we er slechts vijf. Een zesde ster zou verdiend zijn geweest.

Tracklisting USSR 1926:

 1. Capital
 2. Downfall
 3. Siberian Taiga
 4. Are You A Master Too?
 5. Kremlin
 6. Immense Wealth
 7. Caravans
 8. Samoyedes
 9. The Black Sea
 10. Icebreaker Lenin
 11. Volchovstroy