Violist Mark Feldman bij start Amsonanza
Door op 20 januari 2013

Amsonanza is een nieuwe, losse concert-serie met vermetele en spirituele klanken voor bewogen zielen en open geest.

Balk-1XX

Als opmaat van de serie op 16 februari in de sfeervolle zaal van het Goetheinstitut aan de Amsterdamse Herengracht een avond met twee illustere en beproefde duo’s. Het New Yorkse duo van violist Mark Feldman en pianiste Sylvie Courvoisier begint hier zijn Europa-tour (exclusief optreden in Neder- land!). Voor het Amsterdamse duo van gitarist Niels Brouwer en vocaliste Monica Akihary, kern van het gezelschap Boi Akih, is het een Heimspiel. Het duo is de meest intieme vorm van klank-dialoog én kiemcel voor gedurfde muzikale ontwerpen – iets wat voor deze twee langdurig bestaande en succesvolle duo’s in bijzondere mate opgaat.

13MT-FeldmanCourvoisierSylvie Courvoisier was reeds in de solo-serie (Uri Caine, Fred van Hove, Michael Wollny, Kris Davis) bij het Pianolab.Amsterdam te zien. Zij vormt de link met de nieuwe serie Amsonanza. Haar muziek, een poëtische klankwereld van splinteringen, spiegelingen en mysterieuze glinsteringen, is streng gestructureerd maar manifesteert zich in het spel als klank in wording, als licht- en schaduwspel, als kracht uit diepere oergrond. Courvoisier is actief in het circuit van John Zorn en heeft onder eigen naam en als co-leader, waaronder ook dit duo, tal- rijke opnamen bij gerenommeerde labels als ECM, Enja, Tzadik, Intakt, Clean Feed uitgebracht.

Mark Feldman is toonaangevend violist van de New Yorkse improvisatie-scene. Zijn werkveld strekt zich uit van Johnny Cash en Diana Ross tot aan John Zorn. Samen met cellist Erik Friedlander en bassist Greg Cohen vormt hij het inmiddels legendarische Masada String Trio. Hij speelde jarenlang met Marc Johnson en Joey Baron in het kwartet van John Abercrombie. Compositorisch legt hij zich tegen- woordig vooral toe op zijn duo met Sylvie Courvosier en op hun bekroonde kwartet met Thomas Morgan en Gerry Hemingway (Preis der deutschen Schallplattenkritik). Componist Guus Jansen schreef voor Feldman het Violinconcerto for (improvi- sing) Violinist and Symphonyorchestra.

1441kDe muziek van het duo Feldman/Courvosier is ‘brandend nieuw klassiek’ met fascinerende klankschakeringen waarin o.m. Olivier Messiaen doorklinkt.

Het duo Brouwer/Akihary heeft de afgelopen vijftien jaar een markante, aan gangbare genre- en stijlvoorstellingen onttrokken muzikale identiteit tot ontwikkeling gebracht. Een identiteit gevoed uit occidentale even als oriëntaalse bronnen, gedreven door Atlantische winden even als winden van de Indische en de Grote Oceaan, een identiteit die in het spanningsveld van compositorische structurering en improvisatorische vinding beweegt en nieuwe passages naar oude oorden en oude passages naar nieuwe oorden opent. Het duo verdiept zich in de soul of song en zet in op de uitdagende productiviteit van paradoxen getuige de titel van hun laatste album Circles In A Square Society en zingt zodoende zijn lied.

Amsonanza is niet gesubsidieerd. Amsonanza wordt gedragen door initiatiefnemer LaMu, gastvrijheid van het Goetheinstitut, ondersteuning van Written in Music en vooral g/bewogenheid en commitment van publiek en musici.

Verkoop

Kaarten p/stuk € 17,50 – bij reservering vóór 11 februari slechts € 15,00 (studenten €10,00)

Data

Zaterdag 16 februari 2013 – 20:00 uur, te Amsterdam.

Adres

Goetheinstituut Amsterdam
Herengracht 470

WEBSITES
Sylvie Courvoisier
Akihary/Brouwer

RADIO – concertzender ON DEMAND (zie directe links hieronder)
Courvoisier/Feldman
Mark Feldman – Curved Strings Into Staccato
Sylvie Courvoisier – Lightning&Thunder
Boi Akih – Circles In A Square Society

VIDEO
Random Structures – live installation by Brouwer, Akihary & Kristof Persyn
Brouwer/Akihary
Courvoisier/Feldman
Courvoisier/Feldman – Paris 2012 (flamenco tinged )
Feldman – Marciac 2008 w/Zorn Acoustic Masada Lilin

Photo Courvoisier/Feldman © ECM; Photo Akihary/Brouwer © Ax. Kleineke