tUnE-yArDs – Nikki Nack
Door op 06 juni 2014

Band: Tune-Yards
Album_title: Nikki Nack
Genre: eigentijds, Alternative
Release_date: 04/30/2014
Label: 4AD
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3298312
Nikki Nack Tune-Yards
3.5
3.5

Tune-Yards (of eigenlijk tUnE-yArDs) is het muziekproject van de Amerikaanse dame Merrill Garbus. Zij combineert worldbeat, pop en Afrobeat en experimenteert in deze bijzondere mix van stijlen ook met genres als R&B en electro: vernieuwend en allesbehalve alledaags. tUnE-yArDs is geen muziek voor de massa.

Haar derde album, de opvolger van het alom geprezen WHOKILL, heet Nikki Nack. Garbus: “Ik voelde me totaal uitgewrongen na mijn vorige plaat. Ik had geen inspiratie meer, niet zoals ik dat voorheen wel had. Ik moest WHOKILL achter mij laten om verder te kunnen gaan, een stap opzij zetten en besluiten iets totaal anders te gaan doen. Ik wilde niet mijn schepen achter mij verbranden, maar mezelf wel een nieuwe richting in sturen en erop vertrouwen dat mijn fans me wel zouden volgen. Dat was angstaanjagend, kan ik je vertellen.”

Iets totaal anders is het niet geworden, maar Nikki Nack is wel verfrissend. Garbus heeft zo’n typerende, eigen stijl, dat is moeilijk om zomaar even opzij te zetten. Afrikaanse ritmes blijven ook op dit nieuwe album een belangrijk ingrediënt en vormen de basis van veel van haar nieuwe nummers. Er wordt een scala aan geluiden en instrumenten aangeboord, maar de kenmerkende ukelele is minder aanwezig. tUnE-yArDs waait met haar tomeloze energie en enthousiasme als een frisse bries door het luie muziekland. Haar muziek is vol en druk en soms moeilijk te behappen.

Tune-Yards
Nikki Nack is echt zo’n album dat direct de aandacht zal vragen wanneer de cd terloops wordt opgezet in een openbare ruimte. In veel gevallen zal de muziek worden bestempeld als ‘vermoeiend’, zullen mensen geïrriteerd opkijken, maar in evenzoveel gevallen verschijnen er waarschijnlijk glimlachen op gezichten, gaan ogen glinsteren en lijken mensen wakker te worden.

Deze muziek kan je haren recht overeind doen staan, als een krijsende baby in de vliegtuigstoel naast je. De nummers kunnen je panisch doen verlangen naar een dosis Ritalin, maar ze kunnen je tegelijkertijd ook weer eens echt levend doen voelen, alsof je aan een bungykoord hangt of in een slappe, uitgelaten bui je huiskamer en alle aanwezigen bewerkt met een confettikanon.

Nikki Nack is dansbaar en vrolijk en dat komt grotendeels door de volle baslijnen en grappige beats. Met haar opvallende zang, waar je misschien wel even aan moet wennen, brengt ze een ongekend positivisme in je naar boven. En dat terwijl haar teksten niet altijd even vrolijk zijn.

Je loopt als luisteraar het risico na twee nummers de cd keihard naar buiten te smijten, ongeacht of het raam geopend is of niet, maar bereikt de muziek van tUnE-yArDs de juiste oren, op de juiste tijd en op de juiste plaats, dan gebeuren er onderbewuste wonderen.

Tracklisting Nikki Nack:

 1. Find A New Way
 2. Water Fountain
 3. Time Of Dark
 4. Real Thing
 5. Look Around
 6. Hey Life
 7. Sink-o
 8. Why Do We Dine On The Tots?
 9. Stop That Man
 10. Wait For A Minute
 11. Left Behind
 12. Rocking Chair
 13. Manchild

Written in Music Nieuwsbrief