×

Recensie

Eigentijds

28 maart 2017

Tigran Hamasyan

An Ancient Observer

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Nonesuch Records

An Ancient Observer Tigran Hamasyan Eigentijds 4.5 Tigran Hamasyan – An Ancient Observer Written in Music https://writteninmusic.com

Een jonge Armeense God op piano. Zo kunnen we de 29-jarige Tigran Hamasyan profileren. De klassiek geschoolde muzikant brengt An Ancient Observer uit, een album waarbij hij zichzelf en zijn fans een grote uitdaging voorschotelt. Want niet alleen etaleert hij op het album zijn grote klasse, de over een onfeilbare techniek beschikkende Hamasyan is van vele markten thuis.

Het nieuwe album, de opvolger van Mockroot, bevat tien nieuwe composities – waaronder twee gebaseerd op Armeense melodieën. Het is een mix van volledig uitgewerkte stukken tot passages die meer ruimte voor improvisatie laten. De muzikant put uit vele invloeden, gaande van klassiek, folk, rock tot moderne hiphopgrooves en creëert zo muziek die enkel te herkennen is als vintage Hamasyan.

De jazzpianist beroept zich op oude muzikale tradities en heilige Armeense folklore en geeft die een erg moderne en hedendaagse invulling, door onder meer te werken met electronica, technologische hulpmiddelen en technieken als prepared piano.

Wellicht is het nog te vroeg om hem uit te roepen tot de nieuwe Keith Jarrett, al zijn er gelijkenissen op te merken. Zo is hij een ronduit meesterlijk begaafde pianist die soms heel introvert en intiem (het klassiek geïnspireerde Baroque 1 en het hemelse Baroque 2) kan spelen, maar even goed stevig en groots kan uitpakken. Bovendien is hij ook een erg onderhoudend verhalenverteller die bijzonder gevarieerd uit de hoek kan komen.

Neem opener Markos And Markos die in de kortste keren een memorabele melodie laat horen. Het is moeilijk om er niet op emotioneel vlak door geraakt te worden. Of de intrigerende, mysterieuze single The Cave Of Rebirth waarin het vloeiende pianospel en de zijdezachte, haast niet op te merken vocals een knap huwelijk aangaan. Zoals die song ook duidelijk maakt zijn er vaak fascinerende wendingen, nieuwe wegen die Hamasyan (op piano, fender rhodes, synths, effects,..) plots inslaat. Dat maakt het erg gevarieerd en boeiend.

Hamasyans’ muziek nodigt uit tot reizen en ronddwalen in de muziek, zoals onder meer te horen is aan het drukke, maar dik elf minuten spannende Nairian Oddysey – de centerpiece van het album – waarin zowel de vingervlugheid als de creativiteit van de pianist (o.a. te horen in het vocale spel) goed naar voren komt. Een van de andere uithangborden van het album is het pakkend mooie Fides Tua waarin net als Egyptian Poet veel bezieling, concentratie en overgave te horen is.

Het zijn maar enkele van de vele hoogtepunten op dit album, waarmee Hamasyan bewijst een klasse apart te zijn. Ondanks zijn status en erkenning als een van de grootste moderne jazzpianisten blijft hij zich erg nederig opstellen. Het speelse Etude No 1 bijvoorbeeld illustreert hoe de Armeense pianist halsstarrig blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Indrukwekkend is de finale met respectievelijk het donkere, Leninagone dat helemaal de mysterieuze diepte ingaat om te besluiten met de erg knappe titeltrack. Met An Ancient Observer levert Hamasyan het zoveelste overtuigende bewijs dat hij een muzikant op wereldniveau is. Het enige nadeel is dat hij soms teveel de focus legt op zijn weergaloze techniek die soms erg overdonderend kan zijn.



  1. Markos And Markos
  2. The Cave Of Rebirth
  3. New Baroque 1
  4. Nairian Odyssey
  5. New Baroque 2
  6. Etude No. 1
  7. Egyptian Poet
  8. Fides Tua
  9. Leninagone
  10. Ancient Observer