Spanning speelveld: La Curva van Israel Galván
Door op 16 januari 2013

Flamenco is een populair genre en presenteert zich volop in ontwikkeling met vernieuwingen en kruisbestuivingen. Het resulteert in meer of minder interessante en IMG_1261levensvatbare mengvormen, vormen die binnen de strakke lijnen van de flamenco blijven of vormen die flamenco-elementen inlijven. Het laatste is veelvuldig het geval in de Eigentijdse (gecompo- neerde) Muziek maar hoe ziet het andersom eruit? En liaison van flamenco-dans en muziek met Eigentijdse Muziek? De succesvolle danser Israel Galván – won zowat alle belangrijke flamencoprijzen – is één van de eersten die vanuit de dans deze stap op een uitdagen- de en boeiende manier gezet heeft. Bij zijn stap(pen) werkt het beide kanten op: beide partijen blijven _c_JAVIERFERGO_ISRAEL-GALVAN_1
zichzelf, creëren door reductie een gemeenschappe- lijk speelvlak waarin geconcentreerde elementen uit verschillende werelden elkaar treffen, elkaar omspe- len, naar elkaar kijken/luisteren, elkaar uitdagen en daarin vormen vinden. De nadruk zit hem niet in de vast vorm, overlopende fusion, maar in het in span- ning houden van het speelveld. In La Curva doet Galván dat met de New Yorkse pianiste Sylvie Courvoisier. Courvoisier is actief in het circuit rond John Zorn, richtte met Ikue Mori en Suzie Ibarra de groep Mephista op en heeft sinds jaren een succesvol duo en kwartet met de bekende violist Mark Feldman.

_c_JAVIERFERGO_ISRAEL-GALVAN_17Israel Galván debuteerde in Nederland in een uitver- kocht Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam tijdens de I Flamenco Biënnale in 2006 met La Edad de Oro. La curva is een voorstelling die met veel succes de wereld over trekt en vorig jaar al in Amsterdam te zien was (zie Written In Music HIER ). In deze vier- de editie van de Flamenco Biënnale is hij terug in Nederland als Dancer in Focus met twee voorstel- lingen: La Curva in de Rotterdamse Schouwburg met pianiste Sylvie Courvoisier, Inés Bacán, met haar unieke stem en soms bijna atonale zang, en percussionist en palmero Bobote. en zijn nieuwste creatie Lo Real-Le Réel-The Real.

zondag, 20 januari, 16:30 – 18:00, Schouwburg Rotterdam

RADIO concertzender – direkt On Demand
LIGHTENING & THUNDER
FELDMAN/COURVOISIER

Photo 1 © FoBo – Henning Bolte ©
Photo 2, 3 © Javier Fergo ©

Written in Music Nieuwsbrief