Sirom – Lahko Sem Glenina Mesojedka (I Can Be A Clay Snapper)
Door op 15 september 2017

Band: Sirom
Album_title: Lahko Sem Glenina Mesojedka (I Can Be A Clay Snapper)
Genre: Eigentijds
Release_date: 09/15/2017
Label: Glitterbeat
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3705938
Lahko Sem Glenina Mesojedka (I Can Be A Clay Snapper) Sirom
3.5
3.5

Het exotisch getitelde Lahko Sem Glenina Mesojedka (I Can Be A Clay Snapper) van de Sloveense band Sirom is de ontdekking méér dan waard.

Achter Sirom schuilt het trio bestaande uit multi-instrumentalisten Iztok Koren, Ana Kravanja en Samo Kutin die ook bij een hele hoop andere bands en projecten muzikale bijdragen leveren. Aan de basis van dit Sirom project ligt een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe geluiden. Met een karrevracht aan folky instrumenten en soms wel héél erg veel verbeelding leveren ze de luisteraar een bijzonder knap album dat op ‘Tak: til’, gespecialiseerd in releases met een hoekje af, verschijnt. Het album bestaat uit vijf composities, maar vormt een geheel.

Na debuut I horen we hier wederom een verderzetting van lang gerekte, instrumentale passages. Kortere passages zoals het afsluitende Ten Words volgt een reeks lang gestretchte muziekjes met folk gespeeld op de meest vreemde instrumenten. Sommige ervan zijn erg herkenbaar, andere zoals de ribab of cunbus of pakweg de mizmar of brac dan weer totaal niet. Zelfs zonder kennis daarvan blijft het album een bijzondere en uiterst intrigerende luisterervaring.

Opener Just About Awake maakt zijn titel bijvoorbeeld meer dan waar. Het opent en laat ongekende geluiden en mogelijkheden horen. Meteen hoor je hoe dit trio een bijzonder gelaagde sound benadrukt. De groep evoceert en suggereert, maar legt nooit iets op en laat de luisteraar volledig vrij in zijn of haar beleving van de muziek. Opvallend is dat er veel gebeurt binnen eenzelfde compositie, maar dat je nergens de indruk hebt dat het niet spontaan is.

Sirom haalt uit verschillende muzikale tradities wel iets en vormt via het bijzondere instrumentarium een eigen instrumentale sound die ze soms, maar zeer beperkt, verrijken met vocals. In zekere zin vormt deze muziek een imaginaire soundtrack doorheen verschillende continenten en schept Sirom een heel eigen wereld die schippert tussen het archaïsche en het moderne, hetgeen deels ook af te leiden is uit de wat aparte hoes van schilder Marko Jakse.

De muziek die Sirom hier laat horen mengt experimentele folk, improvisatie en minimalisme, waardoor Lahko Sem Glenina Mesojedka weliswaar wat tijd en inzet van u als luisteraar vraagt – het blijft heel bijzondere, onconventionele muziek, maar de beloning volgt in het atmosferische en het mysterie .. .

Tracklisting I Can Be A Clay Snapper:

  1. Just About Awake
  2. Boats, Biding, Beware
  3. Everything I Sow Is Fatal
  4. Maestro Kneading Screams Of Joy
  5. Ten Words