SEA + AIR – Evropi
Door op 21 september 2015

Band: SEA + AIR
Album_title: Evropi
Release_date: 08/21/2015
Label: Glitterhouse Records
Rating: Drie sterren (3)
Evropi SEA + AIR
3
3

Bijzonder duo zijn Eleni Zafiriadou en Daniel Benjamin. Zij is Grieks en hij komt uit Duitsland. Ze zijn getrouwd. Het kapsel van Benjamin en het vlassige snorretje zijn een ongelukkige keuze, die afleidt van een vrij smaakvol album.

Opvallend is het enigszins vrouwelijke stemgeluid van Benjamin, terwijl vrouw Eleni wel iets mannelijks heeft. Wonderwel matchen de twee uitstekend. Dat bleek al op voorganger en tevens debuut My Heart’s Sick Chord. Het niveau op Evropi is hoger. Sea + Air heeft stappen gemaakt, met deze plaat.

Die titel, Europa in het Grieks, heeft alles te maken met de maar liefst 600 optredens die Zafiriadou en Benjamin in drie jaar tijd afwerkten in Europa. In 22 landen brachten ze hun lieflijke, wat dromerige popliedjes naar de zalen.

Harmonieuze songs, die Europa moeten reflecteren in de ogen van jonge mensen. Rijk geïnstrumenteerde liedjes van goed niveau, met een potentieel hitje ertussen: het uptempo Mercy Looks Good On You, met een hoofdrol voor de piano.

You’re about to return

All they took away from me

You’re going to give back

What I call liberty

You call me a dreamer

Wait till you are in my place

You tax me with ingnorance

But one day you will see my face

Zelf definiëren ze hun muziek het liefst als ghost pop; een mix van oude, mediterraanse melodieën en exotische instrumenten, zoals de traditionele Griekse lier en de bouzouki.

In Flowers From The Distance experimenteren Zafiriadou en Benjamin met byzantijns gezang en ritmes uit de periode waarin dat populair was.

Evropi is maar lastig te definiëren en dat maakt deze plaat misschien wel zo fascinerend. Er wordt net zo vaak tegen kitsch aangeschurkt als tegen kunst. Probeer de twee maar eens te vangen.

Tracklisting Evropi:

 1. We All Have To Leave Someday
 2. Follow Me Meme
 3. Should I Care
 4. Mercy Looks Good On You
 5. Peace Begins At Home
 6. Misery
 7. Flowers From The Distance
 8. Pain Is Just A Cloud
 9. Lady Evropi
 10. Hahahahaha
 11. We Understand You
 12. You Are

Written in Music Nieuwsbrief