Polar Bear – In Each and Every One
Door op 23 april 2014

Band: Polar Bear
Album_title: In Each and Every One
Genre: Jazz, experimental
Release_date: 04/01/2014
Label: Leaf
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3290027
In Each and Every One Polar Bear
4
4

Het Britse Polar Bear bestaat alweer tien jaar en bracht deze maand, ruim vier na het succesvolle album Peepers, hun vijfde album In Each and Every One uit. Thuis in de moderne, experimentele jazz en aanverwanten, weet de band zich al jaren uitstekend staande te houden in het grijze gebied tussen muziekgenres in. Zij slagen er in nooit helemaal te kiezen voor of te vervallen in één bepaald genre.

De bezetting van Polar Bear is, net als hun muziek, allesbehalve standaard. Twee tenorsaxofonisten (Pete Wareham en Mark Lockheart), een drummer (Seb Rochford), electro-man (Leafcutter John) en bassist (Tom Herbert). Een ongewone combinatie van instrumenten en muzikanten die allemaal hun sporen in de Britse muziekwereld hebben verdiend.

In Each and Every One is een anders album waarop jazz, electro, en zelfs alternatieve rockmuziek, feilloos worden gecombineerd tot een geheel. Drummer  Rochford heeft het gehele album zelf gemixt en geproduceerd. Het album is als een abstract schilderij waarin de band als kunstenaar heeft geëxperimenteerd met meanderende muziekstijlen die uiteindelijk samenkomen in één geweldige compositie en vanuit verschillende perspectieven interessant zijn.

Op dit album spelen elektronische elementen een grotere rol dan in hun voorgaande werk, en ook de saxen hebben een prominente plaats in de zeer uiteenlopende composities. In Each and Every One is een emotioneel, sferisch en uitgesponnen album, dat je wel moet luisteren op het juiste moment, omdat het geen gemakkelijke en bij vlagen zelfs vermoeiende rit is. Er gebeurt zo ontzettend veel op deze plaat. Polar Bear staat bekend om hun vernieuwende en verfrissende muziek en ook In Each and Every One is wat dat betreft weer ongeëvenaard authentiek.

Tracklisting In Each and Every One:

 1. Open See
 2. Be Free
 3. Chotpot
 4. They’re All Ks and Qs Lucien
 5. WW
 6. Lost In Death Part 2
 7. Maliana
 8. Lost In Death Part 1
 9. Life And Life
 10. Two Storms
 11. Sometimes