Olafur Arnalds – For Now I Am Winter
Door op 20 februari 2013

Artiest: Olafur Arnalds
Album_title: For Now I Am Winter
Genre: Eigentijds
Release_date: 02/22/2013
Label: Mercury Classics
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3181646
For Now I Am Winter Olafur Arnalds
4
4

Via Erased Tapes, het prachtige platenlabel van Robert Raths uit Berlijn, maakte de wereld kennis met de briljante muziek van de IJslandse multi-instrumentalist Olafur Arnalds. De man die als geen ander nieuw klassiek en electronic organisch weet samen te smelten tot een emotioneel geheel.

Met zijn prachtalbums Eulogy For Evolution (2007) en ..They Have Escaped The Weight Of Darkness (2010), een handvol zeer belangwekkende EP’s en vele indrukwekkende live optredens, wist de nog maar 26 jarige Arnalds wereldwijd een groot publiek aan zich te binden. Met zijn nieuwe album For Now I Am Winter, zijn eerste voor grootmacht Universal, maakt hij wederom grote indruk. De sfeerrijke strijkers en soundscapes die hij voorheen vaak uit zijn computer wist te toveren worden nu door een echt orkest gespeeld en maken zijn fraai opgebouwde en immer verstilde composities nog warmer.

Vaak vergeleken met landgenoten Johann Johannsson en Sigur Ros, die een vergelijkbare, ongrijpbare lyrische verteltrant in hun muziek verwerken, legt ook Arnalds zijn eigen eigenzinnige muzikale weg af die een sfeer van IJsland oproept. Het uitgestrekte heuvelachtige, dan weer vulkanische, landschap van het eiland komt automatisch bij je op als je de filmische muziek van de mannen hoort. Arnalds schreef voor het nieuwe album composities die aansluiten op zijn voorgaande werk maar steeds weer een stukje dieper gaan. Vaak opgezet rond een sfeervol pianomotief worden de songs verrijkt met fraaie strijkarrangementen, die door Arnalds en Nico Muhly (die eerder met Philp Glass, Bjork, Antony And The Johnsons, Grizzly Bear werkte en onderdeel uitmaakt van het IJslandse collectief Bedroom Community) werden geschreven. Soms drijvend op spannende beats (Brim), dan weer volledig verstild met strijkers als de schaarse soundscapes (Sudden Throw). En als alles samenkomt, zoals op Only The Winds, wordt het nog indrukwekkender. In het zeer opvallende This PLace Was A Shelter wordt de sfeer zelfs bijna psychedelisch.

Meest verrassend van For Now I Am Winter is dat Agent Fresco zanger Arnór Dan de vocalen op een 4tal track verzorgd. De twee matchen erg goed en songs als het titelnummer, het wonderbaarlijk mooie A Stutter en vooral het geweldige, door dikke strijkers en door krachtige beats gedreven, Reclaim geven de composities van Arnalds een absoluut nieuwe dimensie. De prachtig zingende Arnór Dan is de juiste man op de juiste plek voor Arnalds. Juist de 4 gezongen tracks brengen het nieuwe Arnalds album in balans. Hoe ontzettende mooi de instrumentale tracks ook zijn, in afwisseling met de gezongen tracks ontstaat er een coherent geheel dat nog meer als de vorige Arnalds albums  overtuigt en emotioneert.

Tracklisting For Now I Am Winter:

 1. Sudden Throw
 2. Brim
 3. For Now I Am Winter
 4. A Stutter
 5. Words Of Amber
 6. Reclaim
 7. Hands, Be Still
 8. Only The Winds
 9. Old Skin
 10. We (Too) Shall Rest
 11. This Place Was A Shelter
 12. Carry Me Anew