×

Recensie

Eigentijds

11 november 2016

Merope

Amaranthine

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht in eigen beheer

Amaranthine Merope Eigentijds 3.5 Merope – Amaranthine Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Merope verwijst onder meer naar astronomie en Griekse mythologie, naar historische locaties, naar het planten- en dierenrijk, maar ook naar literatuur (Zeno, Voltaire, ..) en populaire cultuur, waar Merope in het spel ‘Deathworld 3’ een aanduiding is voor paardachtige creaturen. Dichter bij huis verwijst Merope ook naar een band die deel uitmaakt van Granvat, een muzikaal platform gecureerd en beheerd door de broers Stijn en Bert Cools.

De leden van Merope zijn uit alle hoeken van de wereld afkomstig. Zo komt percussionist Miguel Hiroshi bijvoorbeeld uit Spanje. Marcello Windolph, die akoestische bas speelt, heeft dan weer een Duits-Braziliaanse achtergrond; Indre Jurgelevic, die haar stem aan het project leent, komt uit Litouwen. En dan zijn er nog de uit Frankrijk afkomstige Jean-Christophe Bonnafous, die bansuri speelt, en tenslotte Bert Cools, die instaat voor gitaar en effecten, uit België.

Dat alles zorgt ervoor dat ieder groepslid echt een eigen inbreng heeft en vooral ook dat het groepsgeheel iets bijzonders oplevert. De groep is evenzeer geïnspireerd door eeuwenoude Litouwse liederen als door moderne, elektronische geluiden en effecten. De band laat zich volledig leiden door eigenzinnige aspiraties, die veelal door dromen en natuur aangewakkerd worden. Het levert wat meer onconventionele muziek op die het verband tussen mens en natuur in de verf zet.

Zo namen ze het debuut 9 Days bijvoorbeeld op in de open gebieden van Noord-Spanje; en dat volledig op basis van zonne-energie. In de tussenperiode speelde de band veel concerten. En met die nieuwe inspiraties en ervaringen trokken ze dit keer een studio in. Met de opvolger die vorig jaar verscheen, doken ze in de thematiek van water en reizen. Het album kwam tot stand in het bergachtige gebied van Sierra Nevada, waar ze met geluidstechnicus Ivan Moreno samenwerkten.

Het album opent met Dabile waarin een schijnbaar achteloze, akoestische gitaarmelodie en vocals met elkaar verweven worden. Gaandeweg duiken er aparte wendingen op en is er geen vat meer op te krijgen. De muzikanten schijnen dan ook volledig in de sfeervolle vibes en grooves van de muziek op te gaan.

Veel van de aantrekkingskracht zit in de oriëntaalse feel die de bende regelmatig weet op te roepen; zoals in Sunday Love, waarin een gevoel van zondags-net-wakker-geluk erg aardig wordt verklankt. Met zijn dik zeven minuten is dat het langste nummer van Amarinthine, al zijn we verheugd dat de band, als het nodig is, de tijd neemt om de compositie uit te werken.

De muziek van Merope ligt ver weg van de wereld waarin popmuziek heerst. Dit is geen album dat in de hitlijsten komt te staan. Het gaat hem echt veeleer om het artistieke, om het experiment. Het idee bijvoorbeeld dat dergelijke muziek bestaansrecht heeft. Het is knap om te horen hoe elk groepslid bijdraagt aan een geheel, dat bijna onbeschrijfbare geluidswerelden oplevert.

Al is wel duidelijk dat dit Merope de verschillende mogelijkheden van een studio wel degelijk heeft verkend. Zo dreigt Wolf eerst onheilspellend om vervolgens in een grotendeels intieme, akoestische setting te belanden.

Amaranthine drijft vooral op het instrumentele. Slechts zelden is er, zoals in Petit Pois, vocale inbreng. En als die er is, dan weet die vooral – net als de muziek – te betoveren. Cenote bijvoorbeeld klinkt erg luchtig en speels, terwijl Tralara iets bijzonders doet met ritmiek, begeleid door de knappe vocals van Indre Jurgelevic.

Merope brengt muziek waarin het fijn verdwalen is. Tien nummers, waaronder twee wat langere stukken, en een korte outro (Rasele II) die de evolutie ten overstaan van 9 Days in de verf zetten.

Een mogelijk nadeel van dit Amaranthine is dat dit wellicht niet direct iedereens muzikale cup of tea is. Nochtans is het een erg toegankelijk album, dat uitnodigt om verder ontdekt te worden. We zijn fan van dit Merope, zoveel is duidelijk.



  1. Dabile
  2. Sunday Love
  3. Rainbow
  4. Petits Pois
  5. Wolf
  6. Cenote
  7. Tralara
  8. Bijune
  9. Julia
  10. Rasele II