MBNT: nu-ambient-event in Amsterdam en Den Haag
Door op 10 februari 2014

Genre: Eigentijds

Met optredens van Pieter Nooten & Lucas Stam, Ron Boots en Kleefstra|Bakker|Kleefstra presenteert MBNT op 20 en 22 februari 2014 een programma van nu-ambient, neo-klassiek , Berliner school-cosmic wave en geïmproviseerde drone-muziek.

MBNT is een nieuw platform voor nu-ambient en neo-klassiek in Nederland, voor muziek op het snijvlak van klassiek, elektronica, ambient en avantgarde. Deze eerste MBNT-tournee vindt plaats in Splendor (Amsterdam) en Paard (Den Haag).

Internationaal is er de afgelopen jaren meer en meer belangstelling voor nu-ambient en neo klassiek. Artiesten als Ólafur Arnalds, Nils Frahm en Sigur Ros begeven zich buiten de gebaande paden van de pop. Jonge componisten keren het abstract serialisme de rug toe en herontdekken de zeggingskracht van atmosferische ‘gevoels’-muziek. De nieuwe lichting ambient- en neo-klassieke componisten komt samen op labels zoals Erased Tapes, Denovali of Rocket Girl, en toert over de hele wereld. 

‘Ambient is in feite een soort soulmuziek’, aldus MBNT-artistiek leider Pieter Nooten: ‘Muziek die niet academisch en abstract is, maar juist draait om gevoel en inhoud. Je kunt daarbij denken aan Brian Eno in de jaren zeventig, maar ook aan de composities van Arvo Pärt of John Tavener. Of Bach of middeleeuwse muziek, dat is minstens zo relevant als Nils Frahm of Sigur Ros.’

Ambient en neo-classical muziek past in de wereldwijde trend voor minder hectiek, meer verdieping, bewuster leven en de opkomende collaboratieve economie. ‘Slow music’ met diepgang, een tegengif tegen het kille industrialisme van de afgelopen decennia en het daaruit voortgekomen theoretisch modernisme in muziek, architectuur en de kunsten. Zakelijk leider Pieter van Adrichem: ‘MBNT wil een platform waar artiesten zich presenteren, maar dat vooral ook een uitdagend en afwijkend programma neerzet. Iets anders dan een doorsnee rock- of popoptreden, maar ook veel feestelijker en minder formeel dan een klassiek concert.’

Bij MBNT is de visuele kant van de optredens is heel belangrijk: alle optredens gaan gepaard met video en visuals. Tijdens MBNT treden ook geluidskunstenaars op. MBNT gaat de komende maanden de samenwerking aan met de Kunsthal in Rotterdam en andere instellingen om ook daar bijzondere programma’s te presenteren met Nederlandse en buitenlandse acts.

Pieter Nooten en Lucas Stam:

Pieter Nooten – zang, laptop, keyboards, controllers, Lucas Stam – cello, Miryam Chachmany – video & visual arts

Pieter Nooten maakte in de jaren tachtig deel uit van Clan of Xymox en nam platen op voor het befaamde Britse 4AD-label, onder andere met This Mortal Coil en Michael Brook. Sinds enkele jaren maakt hij CD’s op het Engelse Rocket Girl-label. De laatste, de dubbel-CD Haven, kreeg wereldwijd lovende kritieken en in het voetspoor van de release trad Nooten divese keren op, onder andere op het Magneetfestival en het spraakmakende Poolse Intermediale-festival. Pieter Nooten treedt op met cellist Lucas Stam en met videokunstenares Miryam Chachmany. – www.pieternooten.com

Kleefstra|Bakker|Kleefstra:

Anne Chris Bakker – gitaar en effecten, Romke Kleefstra – gitaar en effecten, Jan Kleefstra – stem en poëzie

De muziek van Kleefstra|Bakker|Kleefstra kenmerkt zich door het verstilde, poëtische karakter van uitgesponnen klanklandschappen. Het trio heeft inmiddels twee albums en tal van andere releases op haar naam, werkte samen met internationale cineasten en muzikanten, waaronder Peter Broderick, Nils Frahm en Greg Haines, en trad veelvuldig op in Europa en Japan. Het vorig jaar op het Engelse Low Point-label in verschenen lp Griis werd in The Wire omschreven als een ‘icy enclave out of frozen drones and amplifier crackle’. De Kleefstra’s maken tevens deel uit van impro-groepen The Alvaret Ensemble en Piiptsjilling.

Ron Boots:

Ron Boots – laptop en synthesizers

Ron Boots is een Nederlandse ambiënt-muzikant die instrumentale elektronische muziek maakt. Tangerine Dream en Steve Roach zijn belangrijke inspiratiebronnen, en hij is tevens beïnvloed door de boeken van Stephen King en Tolkien. In de loop van de jaren produceerde Boots meer dan veertig albums.

MBNT presenteert: Pieter Nooten & Lucas Stam, Kleefstra/Bakker/Kleefstra, Ron Boots

20 februari 2014: Splendor Amsterdam

22 februari 2014: Paard, Den Haag (15.00 uur)

Tickets verkrijgbaar via de zalen

Written in Music Nieuwsbrief