Max Richter – Sleep
Door op 24 september 2015

Artiest: Max Richter
Album_title: Sleep
Genre: Eigentijds
Release_date: 09/24/2015
Label: Deutsche Grammaphon
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3477312
Sleep Max Richter
5
5

Met het ambitieuze 8 uur durende project Sleep heeft de Duits/Engelse moderne componist Max Richter geprobeerd de 8 uur slaap die een mens (normaliter) nodig heeft in muziek te vatten. Een zeer bijzonder project waar hij bijzonder goed in geslaagd is.

De sfeer van het 8 uur durende muziekstuk is, zoals te vermoeden valt, verstild van aard. Richter heeft in een 8-uurs tijdframe alle slaapelementen omgezet naar muziek. In tijd en muziek van REM slaap tot bijna wakker worden. Hoewel de muziek door Richter geschreven en uitgevoerd is om wel degelijk bij in slaap te vallen is deze simpelweg te intrigerend om dat te doen. Met Richter zelf op orgel, piano, synths en electronics wordt steeds een bijzondere basis gelegd die met zachtmoedige zang van Grace Davidson en de strijkers van de American Contemporary Music Ensemble extra gelaagdheid en sfeer mee krijgt.

Hij noemt het zelf een politiek statement in een steeds drukker wordende maatschappij. De muziek die hij schreef is daarnaast een studie naar hoe de hersenen werken als we dromen. Dat klinkt ambitieus maar bij beluistering van de fraai verstilde, minimalistisch, klanken snap je al snel wat hij bedoelt. Muziek gemaakt om de gedachten de vrije loop te geven, de rest van de dagelijkse zaken even volledig terzijde te leggen. Volledig op te gaan in de klanken die Richter ons op Sleep laat horen.

Muziek die ondanks de intieme sfeer toch over de 8 uur steeds zijn eigen toon en karakter kent. Of dat nu een rustig met strijkers versierd pianostuk als Dream 13 (minus even) is of de van de, zoals het lijkt onder water opgenomen, prachtige vocalen van Davidson vergezeld gaande compositie als Path 5 (Delta). Die verstild klinkende piano komt in vele stukken terug naar klinkt wel heel erg mooi in Space 11 (invisible pages over) en Dream 13 (minus even). Opvallend hoe in alle verstilling toch steeds muzikale uitdaging wordt gevonden. De muziek blijft de volle 8 uur optimaal boeien.

De fraaie boxset die van Sleep is uitgekomen biedt alle muziek die Richter voor Sleep schreef en uitvoerde. Het is een intrigerend document geworden. Zonder twijfel een van de meest indrukwekkende nachtplaten ooit gemaakt. Er is ook uit 8 uur muziek verzameld uur van hoogtepunten op CD en dubbelvinyl uitgebracht (de laatste is veruit te prefereren, ook al omdat de eerste versie doorzichtig vinyl kent).

Tracklisting from Sleep (1 CD/2xLP):

  1. Dream 3
  2. Path 5
  3. Space 11
  4. Dream 13
  5. Space 21
  6. Path 19
  7. Dream 8

Written in Music Nieuwsbrief