×

Recensie

Eigentijds

28 maart 2019

Joni Void

Mise en Abyme

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Constellation Alias

Mise en Abyme Joni Void Eigentijds 3 Joni Void – Mise en Abyme Written in Music https://writteninmusic.com

Wanneer noem je iets eigenlijk muziek? Wat de één muziek noemt, vind de ander een opsomming van nergens toeleidende klanken. Het blijft een interessant gegeven. Zo ook het begrip avant-garde. Wanneer is het nog experimentele muziek, waar ligt de grens? Stromingen ontstaan ook uit het feit dat iemand juist buiten de lijntjes kleurt. Ideeën worden ook door anderen opgepakt, die hier op een eigen manier mee aan de slag gaan. Wat men in een ver verleden ontoegankelijk noemt, zou met terugwerkende kracht als vooruitstrevend en baanbrekend worden beschouwd. Vaak hebben dit soort projecten een uitdraagbare boodschap, welke nog belangrijker dan de muziek is. In dit schemergebied opereert Joni Void. Het misleidende is dat het hier niet om een vrouw gaat, wat je wel met zo’n naam zou verwachten. Dit is echter het alter ego van de Franse producer Jean Cousin. Vanwege zijn studie richt hij zich in eerste instantie op de filmwereld, maar blijkbaar is de sfeer daar omheen een grotere inspiratiebron. Met dit gegeven gaat hij aan het knutselen, gebruik makend van verschillende muziekstijlen, om tot iets nieuws en unieks te komen. In eigen beheer levert dit vanaf 2011 al de nodige remixen en kleine releases op. Twee jaar geleden brengt hij voor het eerst via een platenmaatschappij Selfless, nu is er de opvolger Mise en Abyme.

Ondanks het gebrek aan echte songs is de plaat een soort van conceptalbum. Via Paradox stap je in een hedendaagse wereld binnen. Er is bewust gekozen om de omgevingsgeluiden niet te filteren, maar om ze versterkt op de voorgrond te plaatsen. De Oosterse Ayuko Goto jazzstem wordt in Dysfunctional Helper als een waar instrument benut. Het afleidende achtergrond geroesemoes geeft een beeld van een multiculturele gemeenschap. Een overbevolkt flatgebouw? Geopende ramen in een drukke grote stadsstraat? Deze nieuwsgierigheid heeft een intrigerende werking. Flarden aan jeugdherinneringen in de hiphop beats. Opstart moeilijkheden in de Lov-Ender triphop, waarbij het geheugen steeds meer moeite moet doen om gedachtes te herervaren. Bij Abusers ontwikkelt zich zowaar een liedje. Nadat de vrouwelijke vocalen een plekje creëren, worden ze door een zwaardere mannelijke basstem versterkt welke een mooi tegenwicht geeft. Nostalgische ritmes en refreinen eisen een plaats op. Vanaf Non-Dit krijgt claustrofobische vervreemding de overhand. De enige constante factor is de ritmische beat.

Een niet beantwoorde telefoonsignaal vormt de No Reply basis. Het zou zo in een overvolle tram opgenomen kunnen zijn. Personen die zich allemaal druk met hun smartphone afzonderen, de omgeving negerend. Een zeer realistisch hedendaagse maatschappij beeld. Stagnatie staat in het bewust vastlopende Safe House centraal. Cinetrauma gaat de veranderingsstrijd aan. Onbekoorlijke industriële geluiden worden op een onbehaaglijke manier tot stopstand gedwongen. Het oorverdovende gezoem in Voix sans Issue gaat zelfs een stapje verder, dreigender weerklinkt de snel veranderende omgevingsvervreemding. Een klok vecht tegen de toekomst, maar wordt door het paniekerige witte konijn uit Alice in Wonderland ontvoerd. Het verslag van een alles verslindende leefgemeenschap staat in Deep Impression centraal, waarin men een toekomstig beeld schetst van een computer die uiteindelijk de stem van de verteller overneemt. Jean Cousin offert zijn eigen vocalen hiervoor op. Met het cineastische Persistence zoekt hij een rustpunt op. Alle chaos tot een nulpunt vervlakt. Uiteindelijk volgt in Resolve de hedendaagse bestaan overgave. Joni Void mengt zich tussen de menigte totnalleen in de verte nog zijn aanwezigheid te horen is, overkoepelend door andere gegalm. Mise en Abyme laat zich niet eenvoudig wegluisteren. Een half mislukte plaat, of een mooi eigenzinnig werkstuk. De keuze ligt bij de luisteraar.



  1. Paradox
  2. Dysfunctional Helper
  3. Lov-Ender
  4. Abusers
  5. Non-Dit
  6. No Reply
  7. Safe House
  8. Cinetrauma
  9. Voix Sans Issue
  10. Deep Impression
  11. Persistence
  12. Resolve