Jon Hassell – Dream Theory In Malaya
Door op 28 september 2017

Artiest: Jon Hassell
Album_title: Dream Theory In Malaya
Genre: Eigentijds
Release_date: 09/29/2017
Label: Tak:til
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3711136
Dream Theory In Malaya Jon Hassell
5
5

De nu tachtigjarige trompettist Jon Hassell blijft verbazen. Tak:til, de afsplitsing van het Glitterbeat label geeft nu zijn Dream Theory In Malaya meer dan drie decennia na de oorspronkelijke release in 1981 opnieuw uit.

Magistraal. Da’s dan wel het minste dat je kan zeggen van deze reissue die voluit Dream Theory In Malaya: Fourth World Volume Two heet. Het vormt de opvolger van de Fourth World volumereeks die ingezet werd door Brian Eno.

De bevreemdende titel kwam er nadat de Amerikaanse Hassell een artikel las van de antropoloog Kilton Stewart, waarin die zijn ervaringen met de Maleisische stam Senoi uit de doeken deed. Malaya bleek het kernwoord. Een van hun tradities bestaat in het ochtendritueel waarbij en grande famille dromen met elkaar gedeeld worden. Die bood een dankbaar en bruikbaar thema voor de opname. Dat verklaart alvast die wat vreemde titel, maar verraadt helaas niet gek veel van de muziek op het ons toegestuurde promoschijfje.

Om toch enige indruk te geven: experimentele muziek die zo weird is dat het in wezen geen naam meer heeft. Of zelfs maar nodig heeft. Dat is het net : haast onbeschrijfbare, tot op heden onbestaande muziek, waarbij je als luisteraar zodanig overrompeld wordt met klanken en impulsen dat er niet veel anders op zit dan heerlijk wegdromen en op zoek te gaan binnenin je eigenste psyche.

Het ambient-/fusiongeluid wordt sterk bepaald door (geloopte) trompet, drums, synths, bas en gongs. Vooral het tribale geluid valt op, naast de bevreemdende klankmanipulaties door geluidsfetisjisten als de immer visionaire ambientgod Brian Eno, bassist Michael Brook (Nusrat Fateh Ali Khan) en Daniel Lanois. Denk aan een landschap in een bosrijke omgeving waarbij de lokale fauna en flora muzikale inspiratie opwekt.

Dream Theory In Malaya is allerminst bedoeld om in de hitparades te belanden – to say the least, maar wie zich de moeite troost ontdekt vast een motherfucker van een ear-opener. Of zoals Hassell het zelf verwoordt : “Fourth World is a viewpoint out of which evolves guidelines for finding balances between accumulated knowledge and the conditions created by new technologies”.

Begin jaren tachtig was het gestoei met electronica nog niet zo vanzelfsprekend als nu. En net daarom is het een genot om te merken hoe het Glitterbeat muzieklabel (en Tak:Til) terug de muziekgeschiedenis ingaan om daar het niet zo heel gekende, maar tot op zekere hoogte baanbrekende album Dream Theory In Malaya opnieuw beschikbaar te maken en dat op de voor de muziek meest passende drager, namelijk vinyl.

Hassells’ muziek overstijgt verschillende grenzen en maakt zijn beloofte meer dan waar : ‘a new theory of dreams’, een modern meesterwerk. Alvast veel muzikaal reisplezier gewenst en vergeet niet een kaartje te sturen !!

Tracklisting Dream Theory In Malaya : Fourth World Volume Two:

  1. Chor Moiré
  2. Courage
  3. Dream Theory
  4. Datu Bintung At Jelong
  5. Malay
  6. These Times…
  7. Gift Of Fire
  8. Ordinary Mind (Bonus Track)