Håkon Thelin & Stefano Scodanibbio – a Stefano Scodanibbio
Door op 30 juli 2014

Artiest: Håkon Thelin
Album_title: a Stefano Scodanibbio
Release_date: 06/16/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
a Stefano Scodanibbio Håkon Thelin
4.5
4.5

Stefano Scodanibbio (1956 – 2012) was een Italiaanse contrabas-virtuoos die nauw met vooraanstaande eigentijdse componisten als Luigi Nono, Luciano Berio, Giacinto Scelsi, Terry Riley, John Cage, Iannis Xenakis en Brian Ferneyhough samengewerkt heeft. Enerzijds zorgden deze componisten met hun werk ervoor dat Scodanibbio de mogelijkheden van zijn instrument uitbreidde. Anderzijds rijkte hij als speler zelf ook voortdurend nieuwe mogelijkheden aan en componeerde hij ook zelf. Het maakte hem tot een van de grootste contrabassisten van zijn tijd.

by Claudio CasanovaDe contrabas staat weliswaar meestal niet op de voorgrond maar heeft een magische kracht en een groot bereik. Het is bij uitstek een instrument dat bij voortduring aan verandering en uitbreiding van mogelijkheden onderhevig is. En dan wel in alle genres waarbij bassisten misschien eerder en makkelijker dan andere instrumentalisten nieuwe mogelijkheden van elkaar overnemen. Het zou mooi en interessant zijn daar een keer een nieuw overzicht van te geven.

De Noorse contrabassist Håkon Thelin (1976) is van een veel jongere generatie die al op het pionierswerk van Scodanibbio en anderen op kon bouwen. Thelin, al eerder op Written in Music besproken, onmoette Scodanibbio voor het eerst 2005 in Bergen en ondernam in 2009 samen met hem een concert-toer in Noorwegen. Het album bevat solo- en duo-stukken, opgenomen tijdens deze tour en latere solo-opnamen van Thelin.

De muziek op dit album is dusdanig sterk op het oergeluid en grootse klankmogelijkheden van dit instrument gericht dat het al vanwege de enorme sound boeiend is om naar te luisteren, los van voorkeuren voor genres en stijlen. Ook gebruikte Scodanibbio zijn instrument om zijn luistering te geven van allerlei soorten muziek om hem heen. Zo is het stuk &Roll bijvoorbeeld zijn weerspiegeling van Hendrix’ Foxy Lady om maar een voorbeeld te noemen.

Een deel van de opnamen van dit album is onder de radio-link hieronder te beluisteren ‘On Demand’ betekent dat men door de link aan te klikken het programma op ieder gewenst moment kan oproepen en beluisteren. In het programma klinken naast de Noorse opnamen ook Scodanibbios Reinventions van werken van Bach en van Spaanse en Latijnamerikaanse muziek gespeeld door Quartetto Prometeo, verschenen op ECM.

RADIO ON DEMAND concertzender

Label Atterklang

Tracklisting a Stefano Scodanibbio

  1. Sequenza XIVb – Hoff Kerk in Østre Toten (solo Thelin)
  2. Da una certa nebbia – Noorse Muziek-Academie, Oslo (duo Scodanibbio/Thelin)
  3. Whiskey – Tou Scene, Stavanger (duo Scodanibbio/Thelin)
  4. & Roll – Noorse Muziek-Academie, Oslo (solo Scodanibbio)
  5. Cigarillo – Noorse Muziek-Academie, Oslo (duo Scodanibbio/Thelin)
  6. Geografia amorosa – Hoff Kerk in Østre Toten, (solo Thelin)