Frode Haltli – Vagabonde Blu
Door op 06 december 2014

Artiest: Frode Haltli
Album_title: Vagabonde Blu
Release_date: 11/17/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3352758
Vagabonde Blu Frode Haltli
4.5
4.5

Frode Haltli (1975) is een fabuleuze accordeonist die met zijn instrument in allerlei hoeken en genres ingrijpt en luisteraars versteld laat staan wat er met zo’n gecombineerd toets- en blaasinstrument mogelijk is. Hij is op Written In Music al eerder uitvoerig aan de orde geweest in verband met nieuw eigentijds repertoire voor accordeon, met name van de bekende Noorse componist Arne Nordheim (meer HIER …). Delen daarvan zijn op de concertzender ook ON DEMAND beschikbaar (HIER …). Op dit nieuwe album opnieuw een uitvoering van een werk van Nordheim plus bijzonder werk van twee Siciliaanse componisten: het titelstuk van Salvatore Sciarrino en een werk van Aldo Clementi. Niet voor niets zijn dit componisten uit Italië waar de accordeon een belangrijk en geliefd instrument is.

Haltli heeft deze stukken op een bijzondere locatie opgenomen, namelijk het Vigeland mausoleum in Oslo. Deze locatie is eveneens eerder aan de orde geweest op Written In Music. Het is een ruimte met natuurlijke reverb van 18 seconden wat het opnemen van muziek tot een extra uitdagende onderneming maakt (meer over de Vigeland ruimte HIER …). De ruimte is een muzikale partner waar je direct en permanent tijdens de uitvoering mee samen moet werken. Dit in tegenstelling tot elektronische ruimte-manipulatie achteraf.

Het titelstuk en Nordheims Flashing zijn nu als RADIO ON DEMAND op de concertzender als deel van de Vigeland-serie beschikbaar (HIER …). Het programma geeft een goede indruk van deze bijzondere opnamen en van twee van de drie werken. Het album Vagabonde Blu (het is echt zonder ‘e’ ook al wordt het vaak door ijverigen ‘verbeterd’) duikt dezer dagen hoog op een heleboel jaarlijsten op. Opmerkelijk genoeg vooral in de niet-klassieke hoek. In Nederland is het bijvoorbeeld door Kindamuzik opgemerkt maar niet/nauwelijks in het eigentijdse/klassieke circuit (ook al was Haltli één van de Gaudeamus winners in 1999). Blijkbaar heeft de uitvoering en heeft Haltli een uitstraling die dit mogelijk maakt. Het zal ook meespelen dat Haltli zowel in de vrije improvisatie-muziek en de folk music een naam heeft en dat dit werk op het opkomende Noorse Hubro label uit is gekomen dat geen boodschap aan de nog steeds gebruikelijke scheiding der muzikale werelden heeft. Ook heeft Haltli met de bekende Noorse saxofonist Trygve Seim een duo-album voor ECM met Armeens gekleurde muziek opgenomen. Daarvan zijn eveneens stukken als RADIO ON DEMAND op de concertzender beschikbaar (HIER …). Het is allemaal verschillend, heterogeen maar vormt niettemin via Haltli een fraaie en overtuigende muzikale samenhang.

Tracklisting Vagabonde Blu

  1. Salvatore Sciarrino (b. 1947): Vagabonde blu (1998)
  2. Arne Nordheim (1931-2010): Flashing (1985)
  3. Aldo Clementi (1925-2011) : Ein kleines… (1998)