Emilie & Ogden – 10 000
Door op 25 februari 2016

Band: Emilie & Ogden
Album_title: 10 000
Release_date: 01/29/2016
Label: Secret City Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3479208
10 000 Emilie & Ogden
3.5
3.5

Emilie Kahn is een vrouw met nogal wat gezichten. Je kunt daarnaast niet zeggen dat ze gevoel voor humor mist. Die Ogden namelijk, is haar harp. Ach, zo bezat ik in mijn vroege jeugd een triangel, die ik Wopke noemde. Waar hebben we het over?

Emilie & Ogden is een uit Montreal afkomstige ‘formatie’, die debuteert met een album dat net zo theatraal als uitdagend is. 10 000 heet het, met een spatie tussen de eerste en tweede nul. Dat is een detail. Het is dan ook een publiek geheim dat harpisten in het algemeen en vrouwelijke harpisten in het bijzonder nogal van de details zijn. Zo ook Emilie Kahn, met haar prachtige Ogden.

Wat die vele gezichten betreft; er zijn behoorlijk wat zangeressen die qua stem dicht bij Kahns engelachtige timbre in de buurt komen. Björk bijvoorbeeld. Terwijl de wat dromerige sound die de IJslandse vaak laat horen, eveneens doet denken aan het geluid dat Emilie & Ogden produceren. Kate Bush is bovendien iemand aan wie je moet denken. Ook muzikaal. Daarnaast is Elisabeth Fraser van Cocteau Twins vaak in de buurt, hetzij muzikaal in wat mindere mate. Ook Tori Amos doet een duit in het zakje.

10 000 is een vrij optimistische plaat, met de harp als belangrijkste instrument, evenwel met Kahns stem in de hoofdrol. Het is vooral zij die de aandacht opeist. Al heeft dat ook te maken met het feit dat er veel meer instrumenten worden gebruikt op 10 000. Zo is het eveneens dit jaar verschenen album Tomorrow Eyes van de Nederlandse harpist Remy van Kesteren een échte harpplaat geworden – laten we die vergelijking toch even trekken.

Op 10 000 zijn vooral, wat theatraal gezongen, indiepopliedjes te vinden. Kahns kleurrijke arrangementen groeien naarmate het album vaker wordt gedraaid. Tekstueel geëngageerd rept ze over de angst die je kunt hebben dat je niet al je talenten benut tijdens je leven. Dat kan hartzeer opleveren, weet ze. De hele plaat is geschreven met die thematiek als uitgangspunt. Uit Ten Thousand:

Ten thousand talents that you’ll never see

That’s ten thousand talents that I’ll never be

Ten thousand reasons to stay or to leave me…

10 000 is vooral een heel verleidelijke plaat. Zinnenprikkelend.

Tracklisting 10 000

 1. Blame
 2. Ten Thousand
 3. Closer
 4. White Lies
 5. Nothing New
 6. Babel
 7. Long Gone
 8. Go Home
 9. What Happened
 10. Hold Me Down
 11. Dream

Written in Music Nieuwsbrief