Cross-linx 2014: klassiek meets avant-garde pop
Door op 15 januari 2014

Markeer 5 t/m 8 februari in je agenda als ‘bezet’ want dan kun je in Rotterdam, Amsterdam Groningen en Eindhoven gaan genieten van het Cross-linx festival. Cross-linx 2014 is de dertiende editie van het vorig jaar ook weer zeer succesvol gebleken, rondreizende festival en op het programma staat wederom een aantal niet te missen artiesten.

Op dit festival komen (modern-)klassieke muziek, avant-gardistische pop en indie elkaar tegen: Indie-classical. Nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want dit ‘genre’ bestaat eigenlijk nog niet zo heel erg lang. De makers ervan zullen het zelf nooit zo noemen, want zij houden niet van hokjes, en dat is nou precies, tegenstrijdig genoeg, waar ‘indie-classical’ voor staat. Het is niet echt een muziekstroming, maar meer een artistieke beweging: avant-gardistische popartiesten spelen werk samen met musici die zich normaal gesproken vooral bezighouden met modern klassieke, experimentele muziek. Het resultaat is grensoverschrijdend, vernieuwend en verrassend fris.

Dit jaar staan o.a. de Zweedse zanger José Gonzaléz (bekend van de hit Heartbeats) en de IJslandse pianist/componist Ólafur Arnalds op het programma. Zij verzorgen samen met de philharmonie zuidnederland een optreden, evenals multi-instrumentalist Patrick Wolf, de band My Brightest Diamond (met festival-co-curator Shara Worden) en muzikaal en creatief wonder Tim Fite. Uit eigen land staat niemand minder dan harpiste Lavinia Meijer op het podium (die eerder al zeer succesvol bleek met haar versies van de werken van Philip Glass en Ludevico Einaudi). Verder kun je je vergapen aan de snelst spelende pianist ter wereld, Lubomyr Melnyk, en je laten betoveren door meesterlijk cellist Oliver Coates. Kortom, een festival dat je echt een keer moet meemaken. Written in Music is er bij!

Kijk voor het gehele programma op www.crosslinx.nl

5 februari 2014: De Doelen, Rotterdam
6 februari 2014: Paradiso en People’s Place, Amsterdam
7 februari 2014: Muziekgebouw, Eindhoven
8 februari 2014: Oosterpoort, Groningen

Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar via de zalen.