Bruce Brubaker – Codex
Door op 17 februari 2018

Artiest: Bruce Brubaker
Album_title: Codex
Genre: Eigentijds
Release_date: 01/26/2018
Label: InFiné
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3750793
Codex Bruce Brubaker
4.5
4.5

Codex van de Amerikaanse pianist Bruce Brubaker is een dialoog tussen Terry Rileys Keyboard Study No. 2 (1965) en de Codex Faenza, een vijftiende eeuws manuscript die een van de allereerste collecties aan pianopartituren bevat. Daarmee weet je als luisteraar dat je helemaal in de wereld van de verstillende en uiterst verfijnde pianomuziek zit.

De Codex Faenza, soms ook Codex Bonadies genoemd, wordt wereldwijd aanzien als een van de oudste, goed bewaarde collecties aan pianopartituren. De codex, waarvan het origineel zich in Ravenna bevindt, bevat naast partituren ook een aantal vocale stukken. Brubaker brengt hiervan een selectie, waaronder Elas Mon Cuer, J’Aime La Biauté en De Tout Flors. Daartegenover plaatst hij stukken van Terry Riley, een van de grootmeesters van de minimalistische stroming die vooral bekendheid verwierf met het legendarische In C (1964). De Keyboard Study 2 is daarmee verwant, daar het ook bestaat uit een reeks modules van kleine pianomotiefjes die met elkaar gecombineerd en naar believen herhaald kunnen en mogen worden.

De muziek komt zacht binnen en doet stilstaan bij het vervliegen der tijden. De blik uit het raam, de weidsheid van de natuur en daar dan die prachtmuziek bij. Dit album voelt aan alsof het een besef van een tijdloos karakter uitspreekt. In maar liefst achttien fragmenten loodst Brubaker de luisteraar doorheen een terrein dat aanzet met Constantia, een van de vele Codex stukken en eindigt met de verzuchting dat er hoop is (J’ay Grant Espoir). De grote sterkte is de manier waarop Brubaker als contrast doorheen het album de Keyboard Studies 2 van Terry Riley gebruikt. En zo gaan die twee erg uiteenlopende inspiratiebronnen een knappe dialoog aan.

In een uurtje tijd krijg je heerlijke, tijdloze pianomuziek voor de kiezen. Rijk in techniek en beheerst pianospel, maar ook enorm weelderig op het vlak van gevoel. Neem alleen al het contrast tussen opener Constantia met melodieën waarbij elke noot open, vrij en precies weerklinkt die opgevolgd wordt door de sterk gecompresseerde, complexe minimalistische Riley score uit de Study 2 reeks die een zekere trance opwekt. De mix van oude en modernere pianomuziek wérkt, dat maakt Brubaker, een van de meest prominente pianisten van onze tijd, op Codex duidelijk.

Tracklisting Codex:

 1. Constantia
 2. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 1)
 3. Indescort
 4. Che Pena Questa
 5. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 2)
 6. Hont Paur
 7. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 3)
 8. J’Aime La Biauté
 9. Tupes
 10. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 4)
 11. Jour Mour Lanie
 12. Elas Mon Cuer
 13. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 5)
 14. Bel Fiore Dança
 15. De Tout Flors
 16. Riley: Keyboard Study 2 (Brubaker Version 6)
 17. J’Ay Grant Espoir