Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano – Everything
Door op 19 juli 2017

Artiest: Ben Lukas Boysen
Band: Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano
Album_title: Everything
Genre: Electronic
Release_date: 06/28/2017
Label: Erased Tapes
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3684118
Everything Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano
4
4

Een samenwerking bedoeld om de muziek bij een videogame te maken, dat lijkt iets dat helemaal niet bij Erased Tapes past. Maar luister naar Everything van Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano en je begrijpt dat muziek voor videogames wel degelijk heel anders kan klinken.

Tien jaar lang al is Erased Tapes een platenlabel met een geheel eigen opvatting. Een platenlabel dat eigenzinnig alles vanaf het allereerste moment helemaal op hun eigen manier doet. Met muzikanten als Ólafur Arnalds en Nils Frahm die vanaf het allereerste moment met hun muziek wel heel duidelijk de stijl van het label definieerden: Verstilde pianoklanken, verpakt met electronische elementen, voorzien van lome strijkers, knisperende beats en vervreemdende soundscapes. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen op maar de sfeer van Erased Tapes voltrekt zich in het eigentijdse, zeg maar het nieuwe klassiek.

Everything sluit daar weer naadloos op aan. Muziek voor een videogame zou je niet echt op deze manier verwachten maar daarom is Everything juist zo interessant. Boysen schreef reeds eerder muziek voor commercials en video games onder zijn alias HECQ en juist daarom kreeg hij voor het maken van deze soundtrack de vrije hand. De Everything game is ontwikkeld door David O’Reilly en het brengt de speler in een wereld waar je complete controle hebt over interactie, design en constructie. Of je nu de rol van micro levend wezen in een plant wilt zijn of een ster in de Melkweg het spel duwt je door naar een volledig andere wereld.

De ruimtelijke klanken die Boysen en Plano voor de game hebben geschreven en opgenomen sluiten daar wonderwel op aan. Intens en atmosferisch in sfeer en subtiel in uitvoering voert de muziek je naar een andere wereld. Als op zichzelf staand album werkt de muziek trouwens net zo goed. De muziek laat vanzelf de beelden in je hoofd afspelen. Muziek die zowel vervreemdend als rustgevend is, het blijft iets waar Erased Tapes in blijft grossieren. Aansluitend op die intrigerende lichting nieuwe componisten als Max Richter en Jóhann Jóhannsson vindt Everything van Boysen en Plano ook moeiteloos de weg naar je hart. Geestverruimend.

De originele versies op vinyl en CD van Everything bevatten de tien officiële tracks die de mannen maakten. Maar bijgesloten zit de code om nog eens 43 tracks te kunnen downloaden. Het zijn vaak korte snippets van composities of doordachte reflecties op tracks. Er is ook een gelimiteerde editie van 300 stuks op doorzichtig vinyl waarbij ook de toegang tot de game zit bijgesloten.

Tracklisting Everything:

  1. Opening
  2. We’re Here
  3. Winding And Unwinding
  4. Eisenach
  5. An Infinite Day
  6. Opening Light
  7. Aalystice
  8. Inside Air
  9. After Our Efforts
  10. Reaching Light