Yorick van Norden – Happy Hunting Ground
Door op 29 oktober 2015

Artiest: Yorick van Norden
Album_title: Happy Hunting Ground
Genre: indiepop, rootsrock, singer
Release_date: 10/02/2015
Label: Excelsior Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3436980
Happy Hunting Ground Yorick van Norden
3.5
3.5

Yorick van Norden maakte deel uit van The Hype, de band die in 2010 naam maakte op 3FM en later een hitje had met het aanstekelijke Do You Know. Van Norden opereert nu alweer een jaar of twee solo en deed flink wat extra podiumervaring op met de Popronde van 2013 en als support van Anne Soldaat.

Happy Hunting Ground is een verwijzing naar ‘de eeuwige jachtvelden’ en het tegenstrijdige in die uitdrukking trok Van Norden aan: zowel de dood als overvloed huizen in deze term. Stevig geworteld in klassieke pop uit de jaren zestig en vroege jaren zeventig is Happy Hunting Ground een vaak vertrouwd klinkende maar ook afwisselende plaat geworden. De muziek is zowel licht melancholisch als energiek en opbeurend.

Opbeurend is de pakkende opener Blood Money zeker maar hierna gaat het roer om met Gonna Try For The Sun: een lager tempo en inzet van strijkers. Relatieproblemen lijken ten grondslag te liggen aan de mooie ballad Only By Memory. Het levert een van de sterkere songs van het album op. De luchtig klinkende pop van Divide And Rule mondt uit in een onverwachte, lekkere gitaarexercitie. Gamblin’ Mama is een traditioneel klinkende rootsy poprocker met opzwepende riffs en dito pianowerk.

Van Norden onderscheidt zich vooral in de langzamere songs. Who Knows, Maybe is een kleine, ontwapenende song verrijkt met strijkers die het oude solowerk Paul McCartney in herinnering roept. Op het lange, experimentele Tangier staat de boog continue gespannen en zorgen de licht vervormde zang en de oosterse sferen voor een bijzondere track die de geest lekker verruimt.

Happy Hunting Ground is zoals vermeld een plaat geworden die gemakkelijk in het gehoor liggende, klassieke pop combineert met wat avontuurlijker, langzamer en minder lichtvoetig werk. Die tweede categorie dwingt meer bewondering af dan de eerste maar dat neemt niet weg dat Yorick van Norden verdienstelijk debuteert met dit afwisselende album. Live wordt hij dit najaar overigens terzijde gestaan door onder meer ex-leden van Johan en bandleden van onder meer Tim Knol, The Miseries, Anne Soldaat en Bewilder.

Tracklisting Happy Hunting Ground:

 1. Blood Money
 2. Gonna Try For The Sun
 3. Only By Memory
 4. Hard Road Up, Free Fall Down
 5. Divide And Rule
 6. Surrender To Love
 7. Who Knows, Maybe
 8. Stranglehold
 9. Gamblin’ Mama
 10. Tangier
 11. I Fly A Kite