William Fitzsimmons – Mission Bell
Door op 20 september 2018

Artiest: William Fitzsimmons
Album_title: Mission Bell
Genre: Singer-songwriter
Release_date: 09/20/2018
Label: Groenland
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3805341
Mission Bell William Fitzsimmons
3.5
3.5

Zijn zevende studioalbum legde Willam Fitzsimmons al eerder vast in zijn huisstudio in Jacksonville, Illinois. Tijdens de tumultueuze  afwikkeling van de scheiding met zijn tweede vrouw raakten die opnamesessies zoek.

Hij reisde af naar Nashville waar hij het verloren songwerk eigenhandig reconstrueerde en terug inspeelde. Naast de gitaarlijnen en percussie zorgde hij ook voor toetsenbijdragen die zijn fluisterende zang ondersteunen in een zachtaardig mengsel van folk en elektronica dat analoog werd vastgelegd. Evenals op vroegere werkstukken worden pijnlijk persoonlijke onderwerpen aangesneden.

De songcyclus die op Mission Bell passeert, archiveert de gevolgen van de echtelijke breuk met zijn tweede vrouw. Het is dus niet  de eerste keer dat bij de voormalige psychotherapeut het onderwerp aan bod komt. The Sparrow And The Crow was eveneens integraal opgebouwd rond het thema. Het meer recente mini-album Pittsburgh is een kroniek van het leven en de dood van de oma van Fitzsimmons in de industriestad.

De songcyclus op Misson Bell is een voortzetting van de exploratie van Fitzsimmons  persoonlijke leven in tien songs. Naast zijn familieleven met zijn blinde ouders, allebei huismuzikant die met muziek communiceren en de uiteindelijke scheiding, komen ook zijn persoonlijke ervaringen en de pijnlijke nasleep  met zijn recente echtscheiding aan bod. De fragiele tenorzang wordt meestal door de zacht fluisterende fraaie stem van fotografe Erin Brown ondersteund. In combinatie met de sfeervolle orkestratie resulteert dat in een weliswaar ietwat zwaarmoedige maar fijne, intimistische luisterplaat.

Tracklisting Mission Bell:

  1. Second Hand Smoke
  2. Distant Lovers
  3. 17+ Forever
  4. Angela
  5. In The Light
  6. Lovely
  7. Never Really Mine
  8. Leave Her
  9. Wait For Me
  10. Afterlife