White Dog – Sidney Limits
Door op 28 februari 2017

Band: White Dog
Album_title: Sidney Limits
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 02/27/2017
Label: Agitated Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3609661
Sidney Limits White Dog
4
4

De eerste tonen op Sidney Limits van de Australische band White Dog zetten de luisteraar gelijk op het verkeerde been. Een intens harde gitaarmuur wordt op de luisteraar afgevuurd, terwijl de albumtitel geschreeuwd wordt.  Zo kan het qua stijl nog alle kanten op, want hebben we te maken met een noiserockband, metal, punk? Tweede salvo Neck Up lijkt op simpele hardcore punk,  maar harde samples geven het lied een meer chaotisch karakter. Hoewel de band ons nog vaker op het verkeerde been zou zetten is het muzikale pad vanaf dat moment definitief gekozen: 80’s hardcore punk, vooral verwijzend naar de scene die er destijds in Californië opbloeide.  Alleen wijs maar eens aan waar White Dog dan ode aan brengt: is het de vuist pompende meeschreeuwpunk van Black Flag, de pijlsnelle skate-thrash van JFA of toch stiekem de metalinjectie van Rich Kids on LSD, met zijn dissonante solo’s?

Nee, de band klinkt heel erg als zichzelf en gebruikt al deze invloeden enkel als handvat. Voornamelijk tempowisselingen en dissonantie worden gebruikt om van dit net geen 26 minuten durende album een afwisselend geheel te maken. Zo vliegen de schijnbaar misplaatste gitaarsolo’s je op elk moment om de oren, doorklieft plotseling instrumentale improvisatie en harde feedback een rechtlijnig liedje of besluiten ze het tempo opeens terug te schroeven naar groovend langzaam. Qua sfeer steeds wisselend tussen pure agressie of baldadig vuistpompende euforie.

Zoals meestal bij punk wordt de muzikale sloopkogel niet voor niets gebruikt. White Dogs terechte geklaag is vooral gericht op de financiële en sociale situatie in de stad nu: een aantal veranderde wetten rondom het uitgaansleven en de angst dat de stad straks te duur is om te wonen voor de gewone sterveling is ook een zeer grote die als rode draad door het album loopt. Als buitenstaander is dan altijd maar de vraag wat je met deze thematiek aan moet vangen, maar zolang het nog steeds zulke oprechte, gepassioneerde muziek oplevert kun je er vooral van genieten.

Tracklisting Sidney Limits:

 1. Sydney Limits
 2. Neck Up
 3. Beyond Repair
 4. Unproven
 5. Downhill
 6. Hard For You
 7. Turnip
 8. These People
 9. Black & White
 10. No Good
 11. Pound For Pound
 12. Pike (00:00)
 13. Whipping Boy
 14. Gutless Wonder
 15. Xman
 16. Locked Out