×

Artikel

08 november 2018

Eurythmics

Eurythmics: Wereldwijd succes en de soundtrack van 1984

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: RCA Records

Het blijft een onverklaarbaar fenomeen hoe bands na een onverwachte hit opeens vleugels krijgen en de ene na de andere aanstekelijke hitsong uit hun pen weten te krijgen. Annie Lennox en Dave Stewart kregen met het succes van Sweet Dreams (Are Made Of This) de wind goed onder de vleugels. Omdat die grote hit uit muzikaal avontuur geboren was besloot de band voor een volgend album muzikaal nog weer verder te kijken. Nog geen half jaar na het uitbrengen van het album Sweet Dreams (Are Made Of This) dook het duo al in de studio in en voordat het jaar om was lag Touch al in de winkels. Hadden ze zelfs met Who’s That Girl? en Right By Your Side al dikke hits gehad.

Touch liet een duo horen dat zelfverzekerd nieuwe muzikale wegen zoekt. Alsof ze met het succes Sweet Dreams (Are Made Of This), verrassend genoeg de laatste (vierde) single die van het tweede album werd getrokken en pas in januari 1983 uitkwam, ontdekt hadden hoe ze hun muziek definitief vorm moesten gaan geven. Het resultaat is overweldigend. En is de slipstream namen ze als gasten op het album ook nog even een handvol jonge Britse popsterren zoals Hazel O’Connor, Bananarama (met daarin Siobhan Fahey die ondertussen met Dave Stewart getrouwd was) androgyne ster Marilyn en verrassend genoeg ook cheesy popsterren als Thereza Bazar (Dollar), Jay Aston en Cheryl Baker (Bucks Fizz) mee. Daartegenover staan dan weer de fraaie arrangementen van de voorname Michael Kamen. Dat fantastische strijkarrangement van Here Comes The Rain Again is dus van hem!

touch

Met Touch vonden Lennox en Stewart hun grootse vorm. Verlost van de stress geld genoeg te hebben om rond te komen en muziek te kunnen blijven maken, kwam hun carrière ineens in een gigantische stroomversnelling. Binnen een jaar draaide hun wereld eigenlijk volledig om. Ook privé kwam er een rust over het duo doordat beiden nieuwe relaties vonden en daar gelukkig in werden. Lennox en Stewart werden met Touch een sterke en hard werkende muzikale unit.

Met het succes van Touch en de remixen die er van hun songs werden gemaakt (in de jaren 80 een absolute must om succes te hebben op zowel de radio als in de clubs) verscheen vlak voor de zomer van 1984 Touch Dance waarop alle remixen van Touch verzameld waren. Ook dat album werd weer een groot succes. Maar wat wil je ook als je remixen worden gedaan door grootheden Francois Kevorkian en John ‘Jellybean’ Benitez.

Een mooie zijstap werd vervolgens in de late zomer van 1984 gemaakt met het maken van de soundtrack van de 1984, naar het vermaarde verhaal van George Orwell. De film geregisseerd door Michael Redford kreeg, hoewel de eerste muzikale werken voor de film door Dominic Muldowney waren aangeleverd, een soundtrack die door Lennox en Stewart (deze keer zonder gasten) was gecomponeerd en opgenomen. Dat leverde nogal wat ellende op tussen de filmmaatschappij en de regisseur ( de regisseur wilde juist de muziek van Muldowney onder de film) waardoor de soundtrack een paar jaar later niet meer te krijgen was en pas vele jaren later, nadat het ‘probleem’ was opgelost weer verkrijgbaar werd.

Maar het was juist de door Lennox en Stewart opgenomen elektronica die het vervreemdende effect creëerde die de film goed kon gebruiken. Lennox en Stewart omschreven de muziek zelf als een blend van Kraftwerk, Afrikaanse tribal en Booker T and the MG’s maar dat is een misschien wel heel luchtige benadering van de onheil die in hun muziek hangt. Met het van het album afkomstige Sexcrime (Nineteen Eighty-Four) scoorden ze zowaar ook nog een grote hit. En met de remix werd er zowaar weer een heel dikke hit in de clubs afgeleverd ook. Julia, de Eurythmics song die bij de eindaftiteling van de film te horen was, kwam ook nog als single uit.