Watter – History of the Future
Door op 22 oktober 2017

Band: Watter
Album_title: History of the Future
Genre: Alternative
Release_date: 10/20/2017
Label: Temporary Residence
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3723659
History of the Future Watter
4.5
4.5

Het Amerikaanse postrockcollectief Watter creëert op History of the Future een sfeer die langzaam onder je huid kruipt: donker; filmisch; onontkoombaar.

Hoewel, “collectief”: Watter is het geesteskind van Grails-bandlid Zak Riles, aangevuld met Britt Walford – voormalig drummer bij het legendarische Slint – en multi-instrumentalist Tyler Trotter. Zij omringen zich per album met gastmusici die hun sporen al verdiend hebben binnen de experimentele muziekscene. Was dat op het debuut onder meer King Crimsonbassist Tony Levin, nu hebben behalve Rachel Grimes ook jazzsaxofonist Jacob Duncan en Bundy K. Brown van Tortoise hun bijdrage geleverd aan een album dat zindert van de onderhuidse spanning.

De invloeden die Watter in zijn sound incorporeert zijn enorm uiteenlopend en vooral geworteld in de krautrock, aangelengd met gelijke delen postpunk; prog; elektronica; vroege E.B.M. en rock. Maar ook snufjes seventies-funk; jazz; ambient; wereldmuziek; darkwave; americana en dance zijn verantwoordelijk voor een totaalgeluid dat volkomen natuurlijk klinkt en waarin elke keer weer iets nieuws te ontdekken valt.

Hebben ze dan niks gemeen met hun postrockcollega’s? Zeker wel: opener Telos werkt met zijn rustige thema toe naar een geluidseruptie die doet denken aan Mogwai (hoewel die voor Mogwai-begrippen meer het auditieve equivalent vormt van een beschamende ejaculatio praecox) en Death Knock dat opzichtig knipoogt naar Tortoise’s grandioze Millions Now Living Never Will die uit 1996.

Watters muziek roept voortdurend reminiscenties op aan andere tijden; andere bands en andere stijlen. De teneur is donker en melancholisch maar niet inktzwart: de lucht betrekt maar de orkaan heeft nog geen land bereikt. Er blijft altijd iets te dansen, te neuriën of te vingerknippen over. Die suggestieve dreiging houden ze vast tot het hoogtepunt van de plaat: de titeltrack waarin analoge synths het opnemen tegen Duncans saxofoon en waarin de melancholie het definitief overneemt: hier is geen ontkomen meer aan.

Rest als slottrack het pathetisch getitelde Final Sunrise (dat het geen Final Sunset betreft geeft aan dat dit album ook lichtpuntjes biedt. Bij Watter is het glas altijd halfvol, gelukkig; hoe dood de mus ook is…) dat bespiegelend voortkabbelt en de uitwerking heeft van Alka Seltzer op een houten kop.

Niet dat deze plaat u een kater zal bezorgen trouwens. Want daarvoor is dit evocatieve, welhaast post apocalyptische album te mooi om waar te zijn. Met History of the Future heeft Watter de soundtrack verzorgd voor een wereld die ten onder dreigt te gaan, zonder daarbij te vervallen in dramatische overacting of snoeiharde gruwelklanken. Nee: Watter toont met gematigde melancholie en met een volstrekt natuurlijk amalgaam aan muzikale stijlen aan dat mocht de mensheid in dit Trumptijdperk ten onder gaan, we daarbij het best de Geschiedenis van de Toekomst kunnen beluisteren als op maat gemaakte soundtrack van het begin van de 21e eeuw.

Tracklisting History of the Future:

  1. Telos
  2. Shadow Chase
  3. Death Knock
  4. Sacrificial Leaf
  5. Depth Charge
  6. Liquid of Life
  7. The Cloud Sanctuary
  8. Macho Milano
  9. History of the Future
  10. Final Sunrise