×

Recensie

Alternative

19 januari 2019

Wannes Cappelle, Broeder Dieleman, Frans Grapperhaus

Dit Is De Bedoeling

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Snowstar Records

Dit Is De Bedoeling Wannes Cappelle, Broeder Dieleman, Frans Grapperhaus Alternative 4.5 Wannes Cappelle, Broeder Dieleman, Frans Grapperhaus – Dit Is De Bedoeling Written in Music https://writteninmusic.com

Wannes Cappelle, West-Vlaamse zanger en gitarist in de Belgische band Het Zesde Metaal en broeder Dieleman, de Zeeuws-Vlaamse muzikant, dichter, zanger en kunstenaar werden op Motel Mozaïque in 2017 uitgedaagd om samen, grensoverschrijdend, een creatief proces aan te gaan. Van kiet af een mooie gedachte: twee bevlogen zangers met elk liefde voor de taal van hun geboortegrond, elk met beleving van muziek hoog in het vaandel, die de handen in elkaar slaan om samen iets moois te maken. De stemmen, de taligheid van de twee mannen houdt al belofte in. Het plaatje werd helemaal compleet met de medewerking van Frans Grapperhaus, een al net zo bevlogen muzikant als de twee andere, wiens cello al vaker de muziek van Het Zesde Metaal kleur bij zette.

Het creatieve proces dat de mannen inzetten, levert nu dit mini-album, Dit Is De Bedoeling. Het eerste nummer Vergeving zet de toon. Klein gehouden, opent Tonnie, Broeder Dieleman, met zijn zanglijnen, begeleid door gitaar en cello, waarna even later Wannes ook zingt. De twee stemmen vullen elkaar zeer mooi aan als ze samen het refrein voor hun rekening nemen. Voorzichtig komt ook de banjo het klankbeeld binnen. Het nummer beweegt sfeervol met stemmig harmoniumgeluid (verzorgd door Pim van der Werken die ook meewerkte aan het meest recente album van Broeder Dieleman.) en fraaie woordeloze samenzang naar het slot. West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams gaan goed samen; het is alsof twee nauw aan elkaar verwante talen in beleving samen dansen.

Je Verdriet Is Echt heeft in de  opening een staccato begeleiding van de gitaar en de cello met in de verte de ingetogen klanken van een harmonium. Alleen de stem van Tonnie deze keer. En weer later in het nummer de banjo erbij. Het contrast tussen de muziek en de zanglijnen, komt over als een gesprek tussen iemand, schokschouderend van verdriet en degene die troost wil bieden. Het staccato geluid van de instrumenten kan het schokschouderen zijn, de stem van Tonnie de troost biedend. Mooi verklankt, zowel qua stem als qua instrumentatie.

De Ballade Van Lanza is een prachtig verhaal over Lanza, een volgeling van Gandhi, dat vertelt over hoe hij naar Gandhi reisde en welke avonturen hij beleefde onderweg daar naar toe. Een mooi verhalend en filosofisch lied, waarin de stemmen elkaar steeds afwisselen. De mannen geven zelf aan dat ze niet zeker weten of het verhaal waargebeurd is maar dat het wel echt zo is verteld. Als je dan op zoek gaat naar Lanza en Gandhi, dan kom je wel uit bij Lanza del Vasto, een man die zes maanden bij Gandhi verbleef en die nadien in Europa geweldloosheidsactivist werd. Zowel het lied over Lanza als het leven van Lanza zetten je aan het denken. Dat hebben de mannen mooi voor elkaar gekregen.

Dit Mens Is Er Geweest is een wat tegendraads klinkend eerbetoon aan een overledene, ingetogen en tegelijk donker. Er zit afstand in de woorden ‘Dit mens’ en in de zinsneden ‘Er is van haar geweten’, en ‘Een kist daalt in de grond. Een leven af. En straks groeien er tulpen op haar graf.’ Warmte zit er wel in, enigszins. De gedachte dat de overledene niet zo dierbaar was, komt op. Of was het de worsteling met het plotse gemis? Het lied knaagt nog na terwijl de gitaar van Wannes al even zwijgt. Hoe dan ook, een bijzonder nummer.

Vaders brengt de stemmen van de twee mannen weer bij elkaar. Een bespiegeling over God, zoals we die maar zelden horen. Twijfels, vragen, subtiel bijeengebracht. Met de oproep aan God om zich ook te laten horen en de vraag of het wel zo wenselijk is dat de wil van God geschiedt. Zo klein, zo fraai gebracht. In deze dagen waarin een aantal gelovigen zelf twijfel zaaien over wat zij nu geloven, gewoon een mooi lied. Met Eten sluit daar qua thematiek op aan, alhoewel dit nummer meer prikkelend nog is. Het album is een zeer fraaie afronding van het creatieve proces waar de mannen zich samen op gestort hebben. Zes mooie composities, steeds klein gehouden, optimaal gearrangeerd en met ruimte voor alle instrumenten. De cello krijgt naast de stemmen misschien de meeste aandacht, tegelijk, de partijen van de gitaar en de banjo maken het klankplaatje wel compleet. Laten we het harmonium niet vergeten, in alle subtiliteit. Zes nummers. Alle zeer fraai. Met zowel solozang van Wannes als van Tonnie. De samenzang van de twee maakt het geheel echter helemaal tot genieten. Zeer geslaagde beleving. Dat was vast de bedoeling.

De heren gaan ook touren en doen daarbij op 21 maart Luxor Live in Arnhem aan, op 28 maart het Penninckhuis in Deventer. Bovendien spelen ze in april op het Tweetakt Festival in Utrecht en op Motel Mozaïque in Rotterdam.

Tracklisting Dit Is De Bedoeling:

  1. Vergeving
  2. Je Verdriet Is Echt
  3. De Ballade Van Lanza
  4. Dit Mens Is Er Geweest
  5. Vaders
  6. Met Eten


  1. Vergeving
  2. Je Verdriet Is Echt
  3. De Ballade Van Lanza
  4. Dit Mens Is Er Geweest
  5. Vaders
  6. Met Eten